0

Д епутатите от ИТН и „Възраждане“ застанаха пред трибуната на Народното събрание и препречиха пътя до нея, предаде БТА. 

Преди това Павела Митова (ИТН) взе думата за процедура по начина на водене и посочи, че председателят на Народното събрание Рая Назарян е нарушила чл. 46 от парламентарния правилник във връзка с проверката на кворума. След това микрофонът ѝ беше изключен и Рая Назарян коментира, че няма ред в залата.

Парламентът продължи заседанието, след като поредна проверка показа наличие на кворум.

Заради блокираната трибуна Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) започна да чете от мястото си доклада на ресорната комисия във връзка с актуализираната пътна карта за климатична неутралност, докато депутати се опитаха да изтръгнат кабелите на озвучителната система. Народни представители обясниха, че не искат повече да се провежда това пленарно заседание. 

Народните представители се събраха за последно, за да довършат следните проекти на решения и законопроекти: Проект на решение за одобрение на предложената от Министерски съвет актуализирана Пътна карта за климатична неутралност на Република България, Проект на решение за одобряване на доклад на заместник министър-председателя и министър на финансите относно изменение на Националния план за възстановяване и устойчивост в Компонент 4 "Нисковъглеродна икономика" и договаряне по глава REPowerEU, както и ветото на президента върху Закона за адвокатурата.

Бе отхвърлено предложението на Павела Митова, ИТН, заседанието да се излъчва на живо по БНТ и БНР, предложението на Росен Желязков за отпадане на т.13 от дневния ред - гласуване на Законопроекти за насърчаване на доброволчеството не бе прието, и на Хамид Хамид за отпадане на измененията за индустриалните паркове.