0

З аради основен ремонт учениците от шест гимназии в София ще бъдат преместени в други сгради, съобщава БНТ. От Министерството на образованието са предвидили временни сгради, в които да продължи учебният процес. Според родители обаче средата на учебната година не е подходяща за такова местене и не всички места са подходящи за обучение.

Националната финансово-стопанска гимназия е едно от училищата, в които ще има ремонт. Въпреки че работата ще се извършва по време на учебната година, директорката е доволна, че гимназията ще бъде обновена.

Според учениците преместването в друго училище няма да доведе до проблеми. Финансово-стопанската гимназия има няколко варианта за сгради, в които може да се премести. Други гимназии обаче нямат късмета на финансовата.

Учениците от Софийската гимназия по туризъм ще бъдат преместени в сградата на Техникума по полимерни технологии, който не е обитаван от няколко години и се налага да му бъде направен освежаващ ремонт преди преместването.

"Децата да бъдат преместени в тази сграда, която е опасна за здравето и за живота им и необяснимо е за мен и за останалите родители как се взима това решение да се ремонтира нещо, за да се ремонтира друго", коментира Деляна Спасова, родител.

Директорът на Гимназията по туризъм не пожела да коментира случая, а Министерството на образованието писмено обясниха, че ремонтите са планирани през 2017 година, когато са започнали процедурите по обществени поръчки. Едва през 2021 година са успели да сключат договор за проектиране и строителство. Очакват до края на лятото на 2024 година всички училища да бъдат готови да посрещнат учениците през следващата учебна година.