0

"Безплатен магазин" за дрехи и обувки заработи в село Стубел, община Монтана, съобщи за БТА кметът Емилия Йорданова.

Магазинът е наречен "Ако имаш нещо в повече – донеси, ако имаш нужда от нещо си вземи". Той е отворен от 9:00 до 16:30 часа и работи без продавач или човек, който да го обслужва. Хора от селото, а и от други места носят излишните си дрехи и ги оставят, а който има нужда си взема. Магазинът се намира до главния път от Плевен и Враца за Монтана.

Кметът на село Стубел Емилия Йорданова разказа, че идеята за създаване на магазина се заражда, след като много хора от Стубел започват да носят ненужни дрехи в кметството за бедните и за многодетните семейства от селото. В един момент кметството се препълни с дрехи, някои от които бяха напълно нови, добави Йорданова. Така кметът решава да създаде "безплатен магазин". Инициативата ѝ бързо набира популярност и скоро нейни познати започват да изпращат дрехи. Макар да работи от скоро, магазинът вече е известен и е пълен със стоки. 

В село Стубел живеят около 500 души, а през лятото и повече. Има около 40 деца, които пътуват за училище до Монтана. В миналото селото е наброявало над 1000 души, имало е и училище. Днес няма, но има будни местни хора, които развиват активна дейност в читалището – пеят, свирят, играят, отбелязват подобаващо празници и събори, обяви кметът.