0

М ежду 30 и 50 сантимера снежна покривка ще натрупа в планините. Бялата мантия ще бъде най-дебела в Рило-Родопския масив, обясни пред вестник „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев.

Студено и с много слънце се очаква да бъде в планините у нас от неделя до сряда. Условията за ски стават все по-добри, отбеляза професорът.

След високите температури в петък ни очаква нова ледена епоха. Над цяла България в събота ще се образува снежна покривка. В низините тя ще бъде символична – между 1 и 5 сантиметра. По-значителна ще е тя в Централна Северна България, Предбалкана и високите котловинни полета на Югозападна България, където се очаква да е между 10 и 15 сантиметра.

Постепенно ще се захлажда и в събота рано сутрин температурите ще бъдат отрицателни. Първоначално ще захладнее в Северна България, а по-късно това ще стане и в Южна. До полунощ валежите над цяла България ще спрат. Ще се установи мразовито време.

В неделя ни очакват ниски отрицателни температури между минус 3 и минус 8 градуса. В затворените полета температурите ще паднат до минус 10-минус 12 градуса. Толкова мразовито ще бъде и в понеделник, и във вторник. Затопляне се очаква в сряда, когато минималните температури ще бъдат малко под нулата и до 5 градуса, а максималните ще стигат 7-10 градуса.

До края на седмицата ни очаква типично зимно време с отрицателни и близки до нулата температури. Положителните пък ще бъдат между 2 и 7 градуса. В четвъртък е възможно да ни очаква затопляне, като максималните температури могат да надхвърлят и 10 градуса, след което през уикенда отново се очаква захлаждане.