0

Л идерът на ИТН Слави Трифонов коментира в профила си във Фейсбук представения от министъра на финансите Асен Василев бюджет за 2023 г. 

"Вчера Асен Василев, който за съжаление отново е финансов министър - благодарение на гласовете на ГЕРБ и ДПС, представи нещо като проект за бюджет. Най-точно представеното от Асен Василев може да бъде наречено „насипни предложения“ за бюджет. Ето някои акценти, които бяха пропуснати и от Асен Василев, и от ресорните журналисти.

Асен Василев: Не са пипани разходите за пенсии и заплати (ВИДЕО)

Проектът за бюджет не е реформаторски, а е инерционен. Не се правят никакви усилия за поне някакви реформи в публичния сектор – размер на публичната администрация, пенсионен модел, държавните дружества и предприятия, здравеопазване, образование…

От 2021 г. насам се смята за „нормално“ да има максимални бюджетни дефицити – 3% или над 3% (-3.9% за 2021 г.). Тоест, свикваме да харчим много повече, отколкото събираме. Това е все едно всяко българско домакинство да се оказва с все по-големи потребителски кредити. Просто този финансов министър глупаво вярва, че трябва да харчи веднага всички пари, с които разполага и с които не разполага. А разумната политика би била да няма дефицити, дори да няма Еврозона и Маастрихтски критерии.

Предвидените общи разходи са малко над 40% от БВП (планирани 40.1%). Това прави бюджета не много популистки, но все пак умерено популистки. За сравнение: Тройната коалиция от 2005 – 2009 г. (уж по-лява) завърши мандата си с разходи около 36% от БВП.

И нещо важно. Вчера Асен Василев излъга и каза, че ще има намаление на разходите. Не, няма. Те са същите като в предишния бюджет. А Асен, за да се направи на реформатор, че намалява разходи, ги сравни с предложените от служебния кабинет. Повтарям - с предложените, а не с реалните. Това е пример за хартиено, счетоводно стъкмяване.

Проектът за бюджет на Асен Василев залага и брутално изсмукване на средствата от държавните дружества. Министерство на финансите желае да компенсира по-ниската данъчна събираемост и липсата на реформи в разходната част, като смята да прибере 100% от дивидентите на държавните дружества. Образно казано - да им източи кръвта. Защото те няма да има какво да инвестират и как да се развиват, което ще доведе по-ниската им конкурентоспособност на пазара. А това пряко ще повлияе на приходите в държавата.

Още нещо отвратително. Асен Василев упражнява брутален натиск върху ръководствата и дори одиторите на БЕХ да се изкривят счетоводните практики и да се покаже по-висока счетоводна печалба с цел източване на по-висок дивидент. Това си е чиста измама. Тоест, със счетоводни врътки се опитват да извадят 1.5 милиарда лева от енергетиката, за да му излезе на Асен Василев, на хартия, дефицитът от 3%. За целта министърът на финансите е изпратил Агенцията за държавно финансова инспекция като бухалка да дисциплинира енергийните дружества и да си измисли допълнителни печалби.

В духа на счетоводни врътки, Асен Василев е принудил Агенция Митници да си промени прогнозата, като завиши очакваните приходи с 30%. Откъде, питам аз, ще дойдат тези 30% увеличение, при положение, че в митниците прекрасно знаят какъв е стокооборотът и колко пари се очаква да влязат. Тоест, тези 30% реално няма да дойдат, но, засега, проектът за бюджет ще е на фалшиви 3 % дефицит.

И после, като се окаже, че заложените раздути разходи ги няма, кой ще е виновен? Ще ви кажа - Асен Василев и тези от ГЕРБ и ДПС, които му дадоха власт в ръцете.

В заключение, финансовият министър предлага хартиен бюджет пълен със счетоводни врътки, които обаче не могат да спрат реалността и цялата несъстоятелност на тези прогнози ще лъсне. И всички ние, гражданите, ще платим цената за неговата некадърност.

Затова повтарям за хиляден път – Асен Василев никога не бива да докосва власт.

И в крайна сметка искам да ме разберете правилно – заради некадърността на този човек, всички ние, гражданите на България, ще плащаме. Ние ще плащаме заради Бойко Борисов и Асен Василев", написа Трифонов.