0

Н еплатена глоба от КАТ дори в размер на 20 лева, както и всякакъв друг вид непогасени и подлежащи на принудително изпълнение публични задължения от 3 май могат да ни спънат да продадем имота или колата си.

Борчовете към държавата могат да ни попречат и да вземем ипотечен кредит от банка.

От 3 май влизат в сила промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, приети още при гласуването на бюджета за 2023 г.

Електронно

От тази дата нотариусите задължително ще проверяват в реално време по електронен път в Националната агенция за приходите дали клиентите им – продавачи на имоти и коли, имат някакви непогасени публични задължения – данъци, мита, осигуровки, глоби. Досега при такива сделки продавачите само подписваха декларация, че са изрядни и нямат такива борчове. Тази декларация обаче отпада и вече ще се прави проверка. При наличие на публични задължения, подлежащи на принудително събиране, нотариусът може да откаже да извърши сделката, тъй като в противен случай става солидарен длъжник с клиента си.

При сделките с моторни превозни средства нотариусът ще прави проверка и в системата за обмен на информация, поддържана от Министерството на финансите, дали за автомобила е платен местният данък към общината. Ако съответната община не е осигурила автоматично подаване на тези данни към системата, тя ще трябва да издаде и завери документ дали налогът е платен.

Всички тези нови условия важат и при учредяване на наследствени права, на залог и включване в капитала на дружества на недвижими имоти. Проверките ще се правят от съответните длъжностни лица.

Възможности

ДОПК дава две възможности сделките все пак да не се блокират при наличие на задължения. Първата е продажбите да се извършат, след като длъжникът плати борчовете си. Втората възможност е длъжникът да декларира писмено, че е съгласен публичните му задължения да се погасят от сумата, която ще получи при сделката, като купувачът я внесе в съответния бюджет.