0

А з не съм политик, аз съм дипломат. Очевидно са се получили някакви недоразумения между мен и премиера на държавата. Няма да коментирам темата за изключените телефони. Телефоните на един дипломат са 24 часа включени, а аз имам три телефона. Аз разбирам, че ситуацията на премиера е по-тежка от моята, но нивото на нападки станаха много лични за мен. Аз не участвам в предизборна кампания.

ГЛАВЧЕВ СЛЕД СРЕЩАТА С РАДЕВ: Продължаваме комуникацията, има диалог

Това заяви пред журналисти в Министерски съвет министърът на външните работи Стефан Димитров, който коментира темата за своето освобождаване от служебния кабинет "Главчев". 

"Няма смекчаване на позицията ни за Украйна. Няма промяна на позицията ни за Украйна. Няма никаква промяна, която гарантира националните интереси по отношение на конфликта в Близкия изток. Няма отменена среща с О'Брайън. Срещата се проведе над един час. На нея присъстваше и американския посланик. Обменихме много полезна информация с американските ни партньори. Всички тези критики, които се отправят към мен, са очевидно с някаква друга цел. Не искам да влизам в детайли. Аз нямам версия, аз имам факти и не участвам в никакви версии", добави той. 

В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ: Промяна в служебния кабинет!

"Премиерът каза сутринта, че вече има диалог. Диалогът е възстановен. От това как ще протича този диалог ще зависи моето решение по отношение на задачите и отговорностите, които съм поел. Тези задачи са провеждането на честни избори в чужбина и нормалното функциониране на МВнР. Ако преценя, че тези цели не могат да се спазват и изпълняват и вместо да се задълбочава диалога, той се отдалечава, аз ще съм първият, който ще помоли да бъде освободен. Другото е президентът да издаде указ за моето освобождаване. Комуникацията ми с премиера започна да се подобрява.

СЛЕД РОКАДИТЕ: Главчев хвърля топката на Радев за смяната на министрите!

След заседанието на МС си разменихме няколко думи и се разбрахме за по-добра комуникация. Аз оставам министър, докато няма указ на президента за моето освобождаване. Тук не говоря за надежди. Искам да знам ще можем ли да работим като екип за целите, които сме си поставили, или няма да можем. Ако не можем, аз сам ще откажа да бъда външен министър. Срокове не мога да си дам. Комуникация с администрацията на президента винаги има, но тази комуникация не е лична и по темата за моето отстраняване", категоричен бе Димитров. 

"Аз съм човек, който търси грешките първо в себе си. Не виждам основания да бъда обвиняван в проруски убеждения. Очевидно има някакви желания в чисто персонален характер. Ако не можем да работим в екип, идва следващият, който може да работи в екип. Аз съм професионален дипломат, а не професионален политик. Комуникацията с премиера не е прекъсвала никога. По-скоро имаше недоразумения, но няма нищо вярно, че не съм си вдигал телефона. На четири очи си казахме няколко думи с премиера. Продължаваме да работим заедно до указ на президента или до моя преценка, че не можем да работим повече заедно. Аз оставам министър", завърши Стефан Димитров.