0

Ж ълт код за силен вятър е обявен за днес в 13 области на страната, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупредителният метеорологичен код за потенциално опасно време е в сила за близо половината от всичките 28 области области на страната - Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Сливен, Стара Загора и Търговище.

НИМХ

Ще духа силен северозападен вятър, с пориви преди обяд до 20-22 метра в секунда, посочват от НИМХ. 

В останалата част от страната не се очакват опасни метеорологични явления. 

Облачността ще се разкъсва и намалява, след обяд, над по-голямата част от страната - до предимно слънчево време. Вятърът ще остане от запад-северозапад, ще е до умерен, в Северна България и западната част на Горнотракийската низина - временно силен, но до вечерта и там ще отслабне. Максималните температури ще са между 9° и 14°, в София - около 10°.  

На Коледа вятърът ще се ограничи до някои североизточни райони, където ще е по-силен. В останалата част на страната ще отслабне значително. Ще е слънчево с видима следобедна облачност на североизток. В най-топлите часове термометрите ще показват между 13 и 18 градуса, съобщи NOVA.

До Стефановден времето ще се запази преобладаващо слънчево денем с променлива облачност и възможни слаби ръмежи на югоизток. Температурите с леки колебания ще останат над обичайните и ще се движат между 10 и 15-16 градуса.

Последните дни на 2023 година валежи не се очакват. Дневните температури ще са между 10 и 15 градуса. В часовете призори ще има условия за мъгли покрай водоеми, в котловините и низините. По поречието на река Дунав и в Югоизточна България мъглите ще са по-трайни, ще създават усещане за мрачно време и ще задържат температурите ниски.

Последният ден на 2023 година, както и новогодишната нощ ще са без валежи, но със значителна облачност и сравнително оскъдни разкъсвания. В равнинната част на страната ще е тихо с предпоставки за трайни мъгли. Следобедът ще е с температури между 9 и 14 градуса, а в полунощ – между 3 и 8 градуса.

Първата валежна обстановка за 2024 година ще е около 2-3 януари с преминаването на средиземноморски циклон. Времето ще е облачно, но меко. По тази причина и валежите ще са преобладаващо от дъжд в равнинната част на страната. Очакват се значителни количества в отделни точки на Централна и Източна България.

В дните между Коледа и Нова година ще е тихо, без особени движения в ниските атмосферни слоеве. Мъглите в някои ниски райони ще са продължителни. Очаква се в градските котловини и населените места около големи водоеми да се натрупват замърсители. С голяма вероятност там концентрацията на прах ще скочи над допустимите нива.