0

П резидентът Румен Радев връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС. Мария Габриел е тяхната номинация за премиер, за да се осъществи ротацията. 

След вчерашните изявления на ГЕРБ става ясно, че правителство може и да няма и отново да се върви към парламентарни избори. 

“Връщам празен мандат на президента”. Това обяви вчера вицепремиера Мария Габриел на извънреден брифинг от партийната централа на ГЕРБ. Според бившата еврокомисарка ГЕРБ и ПП-ДБ  имат фундаментално различия по отношение приемането на партията на Бойко Борисов като равнопоставен партньор. 

От своя страна ПП-ДБ отпускат на ГЕРБ седем министерски кресла. “Разчитам на Мария Габриел. Да продължим управлението, да не вкарваме държавата в криза. Можем да продължим реформите, които сме започнали, стига да има воля за това”, добави Кирил Петков. 

Ако ГЕРБ не приемат мандата за съставяне на правителство, президентът трябва да връчи мандат на вторатата политическа сила ПП-ДБ, ако и те не успеят да съставят правителство, Румен Радев дава последен трети шанс на избрана от него партия.