0

Н ародният представител и член на Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество Димо Дренчев връчи статуетката Темида на прокурор Радост Бошнакова, след като минути преди това от сцената на Националните правосъдни награди обяви, че тя е победителка в категорията Прокурор за 2023 година.

Димо Дренчев връчи статуетката Темида на Радост Бошнакова.

 Димо Дренчев връчи статуетката Темида на Радост Бошнакова.

Пет номинирани обвинителя от цялата страна участваха в надпреварата – Елица Калпачка от РП Благоевград, Радост Бошнакова от РП Несебър, Димитър Костов от РП Пловдив, Робертино Тодоров от РП Плевен и Ивайло Петров от Софийска градска прокуратура. На всички тях Димо Дренчев поднесе грамоти на сцената. Освен прокурори, на събитието се награждават адвокати, нотариуси, съдии, медиатори, синдици, съдии по вписванията и т.н. Престижните Национални правосъдни награди нямат аналог в цял свят, те се провеждат за 11-та година, след като през 2013-та година се раждат по идея на Софийската адвокатска колегия и тогавашния ръководител Петър Китанов, и Балканската медийна асоциация за повдигане престижа на адвокатурата.

Тази година да приеме международния приз за Европейско правосъдие се съгласи Главния прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши. „За мен е истинска чест да получа приз от така уважаваните „Национални награди за правосъдие“. Тази награда е признание за работата, която вършим заедно с моите колеги в Европейската прокуратура. То нямаше да е възможно без невероятния ентусиазъм, отдаденост и професионализъм на екипа на Евро Прокуратурата. Имахме трудната задача да създадем силна и ефективна институция, ползваща се с доверието на европейските граждани, способна да защити финансовите интереси на Европейския съюз и да допринесе за прилагането на върховенството на закона.“, каза тя в специално видеообръщение, а приза на сцената от нейно име получи Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

На сцената да получи Гран При излезе и един от най-ерудираните специалисти в областта на европейското и международното право в България - доц. д-р Юлия Захариева. Статуетката Темида й бе поднесена от нейния ученик – конституционния съдия проф. Атанас Семов. Церемонията бе част от Благотворителния бал на юристите, на който се събират средства за деца с церебрална парализа. Самите дечица присъстват в залата, а след търга с картини на изявени творци, им бяха дарени 20 400 лева.