0

О тчитат бум на пожарите в Монтанско през декември. Само за месеца пожарникарите са се отзовали на 15 сигнала за пламнали комини. „През месец декември имаме два пожара със значителни материални щети в домове на хора от региона. Причината е вследствие на самозапалване и най-вече заради това, че не се спазват противопожарните норми.

До самите комини имаме поставени гардероби, облицовка, които вследствие на запалване на комина и повишаване на температурата, водят до запалване на дървените и горивните материали подпрени до комина“, разказва Иван Иванов – началник на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ в града пред NOVA.

И за да не се стига до щети, пожарникарите съветват. „Преди започване на отоплителния сезон е нужно хората да си наемат фирма, която да извърши почистване на комина, да бъдат премахнати горивните сажди от него и евентуално в зависимост от натовареността и броят на ползване на отоплителни уреди, да се извърши също едно почистване по време на самия сезон“, призова Иванов.