0

С ъюзът на птицевъдите в България ще внесе искане за проверка от Агенцията по безопасност на храните. Поводът е, че по данни на сдружението у нас са внесени 2,5 млн. яйца от Украйна, които не се продават в търговските обекти. От сдружението подозират, че има нарушение по тяхното пласиране и те се маркират с друг произход, съобщи пред БНТ председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов. 

Преди дни Комисията за защита на конкуренцията започна проверка в различни асоциации, търговски вериги и фирми от хранителния бранш заради високата инфлация. Според ведомството има основание да се предявяват твърдения за нарушаване на конкуренцията, така че цените да се вдигат повече от необходимото според пазара. 

Едно от проверяваните сдружения е именно Съюзът на птицевъдите, като представители на КЗК са иззели документи, придружени от полицията. На сайта си съюзът посочи, че проверката е била на 21 март, а СПБ е оказало пълно съдействие на проверяващите. "Тъй като нашата дейност и на членовете на сдружението се регулира сериозно от множество нормативни актове и е предмет на надзор от държавни органи, в това число Българската агенция по храните и Министерство на земеделието, винаги сме действали при спазване на разпоредбите на Закона и нямаме никакви притеснения по отношение на резултата от проверката". Затова и не очакват да бъдат санкционирани. 

Потърсен за коментар, председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов каза, че в Съюза на птицевъдите нямат никакво отношение към търговията на яйца и пилешко месо в България. "Сдружение с нестопанска цел сме, което е регистрирано в обществен интерес, за да защитава интересите на членовете, а членовете ни са по-голяма част от производителите на пилешко месо и яйца в България. Най-малко влияем на пазара на търговията в България на първични продукти от птици". 

Гълъбов добави, че винаги са давали информация и прогнози по отношение на цените, които са в отговор на обществения интерес. "Други коментари по отношение на цени в нашата браншова организация не се правят, защото нямаме такива функции", обясни той. Председателят на Съюза на птицевъдите е категоричен, че няма "няма да бъдат констатирани никакви нарушения в нашата дейност".