0

С лед полеви тест за наркотици варненката Александрина Августинова беше заплашена да остане без книжка за една година и да загуби работата си.

През лятото, докато паркира пред дома си, тя влиза в спор със служител от затвора и заради поведението му вика полиция. Служителят на затвора настоява да направят проби за алкохоли наркотици на Августинова, тя се съгласява и за нейна изненада полевият тест излиза положителен за амфетамини.

Кръвната ѝ проба е отрицателна, а според лекаря първият резултат вероятно се дължи на лекарствата, която тя пие заради мигрената си. Затова Александрина Августинова търси защита на правата и доброто си име чрез съда.

"При паркиране се спречках с един господин, който твърдеше, че е сержант. В един момент ми налетя на бой и се обадих на 112. Когато полицията дойде, мъжът реши, че съм в неадекватно състояние и извикахме КАТ. Аз нямах никакви притеснения, защото не бях пила алкохол", разказа пред БНТ Александрина Августинова.

Тя обясни, че е попълнила декларация, с която дава съгласието си да бъде тествана за наличие на алкохол в кръвта.

"Тестът беше отрицателен, затова господинът реши, че съм употребила наркотици. Направиха ми тест и се учудих, че е положителен за амфетамин. Беше ми взето правото за свободно придвижване, бях задържана и по мое съгласие ми взеха кръвен тест, свалиха ми номера на колата и ми взеха книжката. Обжалвах в Административен съд Във Варна. На 12 септември беше делото за книжката и ми я върнаха", уточни Александрина Августинова

По думите й доказателства, за връщането на докумнетите й за управление на автомобил, са били кръвните тестове.

"3 месеца и половина бях без книжка, 4 месеца и половина без клас. Кръвният тест ми беше взет тук и изпратен в Германия за изследване. След 10 работни дни излязоха отрицателните резултати", коментира Августинова.

"Лекарката във ВМА се усмихна и каза, че по принцип наркоманите не идват да дават кръвен тест. Тя потвърди, че от лекарства за мигрена, за сърце, бъбреци, за грип могат да дадат отражение на полевия тест", разказа тя.

Александрина е решена да заведе иск срещу държавата.