0

С градата на Представителството на Европейската комисия в София беше изцапана с червена боя в неделя по време на протест на симпатизанти на "Възраждане" , на който бяха и депутати от партията, съобщи БТА.

Булфото

Булфото

В страницата си във Фейсбук от партията обявиха преди атаката, че ще отидат пред сградата на ЕК в София, за да протестират "срещу намесата на Брюксел във вътрешните ни работи". Георги Хрисимиров от партията поясни във Facebook, че по този начин са изявили мнението си по въпроса за ратифицирането на Истанбулската конвенция.

Европейската комисия и външното ни министерството осъдиха вандалските.

Булфото

Булфото

Булфото

В позиция на ЕК, изпратена до БТА от Представителството на комисията в България, се посочва, че "правото на мирен протест е основна ценност във всяко демократично общество, но всякакви прояви на насилие или вандализъм срещу сгради на европейски институции са неприемливи". "Ще уведомим компетентните власти, които носят отговорност за разследването на случая", пише още в нея. 

От МВнР написаха в сайта си, че "подобни деяния контрастират в несъвместим противовес на съвременна България, както и на демократичните ценности, които страната ни олицетворява". 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отбеляза, че "тази вандалска проява идва в момент на тежки предизвикателства пред България" и използва случая да призове "демократичните системни партии да застанем обединени в името на националните интереси на България, излъчвайки силно редовно правителство". 

"Единствено гаранции за задълбочаване на процесите на евроатлантическата ни интеграция могат да бъдат контрапункт на хибридните опити за инфилтрация на враждебното руско влияние в нашето общество", написа Борисов във Facebook.

През социалната мрежа дойде и реакцията на бившата депутатка от ПП-ДБ Лена Бориславова: 

"Протест за мир, организиран от "Възраждане", завършил с оскверняване на сграда в центъра на София и простотия. След статията в "Политико" за битката на Каскета срещу Тиквата, това е другото срамно събитие за европейска България, за което дори не мога да си помисля да кача снимка тук, за да не достигне до твърде много чужденци". 

В същото време Кремена Кунева, която бе депутат в 48-ото Народно събрание, избрана от листата на "Демократична България" в 24-и МИР София, разпространи снимка на жена с бебе на ръце, която изглежда, че почиства след вандалската проява.