0

След консултациите при президента Румен Радев за съставяне на кабинет в рамките на 48-ото Народно събрание съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков заяви пред медиите, че категорично застават зад позицията си да не подкрепят първия мандат на ГЕРБ и ще останат предвидима опозиция. 

"Ние ще бъдем най-предвидимата опозиция зад мандатоносителя ГЕРБ и те ще имат лукса да знаят по кои политики ще подкрепим едно правителство и по кои политики няма", заяви Петков. 

Той подчерта, че техните предизборни обещания ще бъдат спазени. "Българските граждани трябва да свикнат, че партиите трябва да си изпълняват обещанията. Ето защо ние категорично няма да подкрепим първия мандат", допълни Петков. 

"Неведнъж сме заявявали, че в Народното събрание, пред камери ще водим разговори с всички политически сили", заяви от своя страна другият съпредседател на ПП Асен Василев. 

"Днес е крайният срок, в който трябва да бъде внесен бюджетът от Министерски съвет в Народното събрание. Ако МС не внесе проектозакона за бюджета, НС няма как само да инициира това. Затова ние призовахме президента правителството да изпълни това си задължение", допълни Василев. 

На консултациите с държавния глава Румен Радев присъстваха и председателят на ПГ "ПП" Андрей Гюров, Калина Константинова, Никола Минчев. 

"Българите ви отредиха отговорна роля в 48-ото Народно събрание и важно място в политическия дневен ред, но отново избирателите не заложиха само на една политическа сила и това е явен знак към всички политически партии, че е нужен диалог и усилия за намиране на ефективни решения, а не само предизборни обещания и зацикляне в поредните избори" - така президентът се обърна към ПП в началото на разговорите.

„Напълно съм съгласен с вашата теза, че не може да има правителство на всяка цена, рожба на задкулисни и безпринципни договорки. Но в същото време ще държа да има конструктивен, открит, ефективен диалог. Ще държа да изчерпим докрай всички възможни опции за съставяне на правителство”, добави той.