0

П ремиерът Николай Денков отвърна на атаката на президента Румен Радев, който по-рано заяви, че “парламент с рекордно ниско доверие не може да посяга към Конституцията”. 

"Има нужда от промяна в Конституцията и заради правосъдната реформа и заради тези времена, в който се оказа, че ние можем да имаме много дълго време служебно правителство без парламентарен контрол. Това противоречи на самия принцип на парламентарната република, който е основополагащ за Конституцията. Второто нещо е, че очевидно президентът е заинтересовано лице, така че няма как да очакваме от него да бъде обективен наблюдател на този процес.", отсече Денков. 

Николай Денков разкри и кой ще е заеме премиерския пост след ротацията на правителството, тъй като вече се появиха спекулации и тези, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов може отново да стане министър-председател, а председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски вицепремиер. 

"Мария Габриел ще стане следващият премиер и няма да обсъждам други варианти. Ясно да кажем, че преговаряхме с ГЕРБ и ДПС се появи при обсъждане на необходимостта от две трети от мнозинство за Конституцията и за някои от регулаторите. Това че ГЕРБ привлича по-активно ДПС, това че Делян Пеевски се появява по-активно - това е решение на ГЕРБ. Ние имаме нужда от гласове, бих се радвал и други партии, защо да не се включи и БСП в това обсъждане. Така че всеки, който е готов да подкрепи промените в Конституцията е добре дошъл", подчерта министър-председателят”, каза още Денков. 

За пробива по темата Шенген премиерът отказа да изкаже категорична мнение, тъй като преговорите продължават и следващата седмица. 

"Намираме се в процес на преговори. Това, което виждаме днес е позиция на Австрия в хода на тези преговори. Така че има време, за да видим как ще изглежда крайният резултат. Следващите дни и седмици всичко ще бъде на масата и ще се преговаря", каза премиерът.