0

З латна есен ни очаква тази седмица, съобщи за „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев. Върхът на сладоледа ще бъде днес и утре, изтъкна той. Живакът ще удари 24 градуса в Пловдив в неделя, а в София – 21 градуса. По думите на проф. Рачев времето ще бъде идеално за планински туризъм.

Според климатолога тази седмица ще има хубаво продължение на прекрасното есенно време. До този момент температурите са с 1 до 3 градуса по-високи от обичайните през октомври, уточни проф. Рачев. От понеделник ще се задържи предимно слънчево, почти не се очакват валежи, ще бъде топло и приятно.

Делници

Прогнозата е и за слънчеви делнични дни. Тази седмица минималните температури ще бъдат в рамките на 7-12 градуса, а максималните – 18-23 градуса, уточни проф. Рачев. И допълни, че в западната и югозападната част от страната ще има краткотрайни превалявания във вторник, сряда и четвъртък. Дъждът ще е несъществен, до 5 литра на квадрат, и се очаква в следобедните часове.

Плаж

На изток ще бъде слънчево, сухо и топло за сезона, каза още климатологът. По морето термометрите ще сочат 20-21 градуса, а водата ще е с 1-2 градуса по-ниска температура. Събота и неделя плажовете ще са пълни и всички, които искат да се порадват на щедрото есенно слънце, ще могат да го направят, прогнозира проф. Рачев.

Той допълни, че в сутрешните часове на предстоящата седмица има вероятност за слаби мъгли с малък интензитет и ограничено териториално разпределение. Очаква се до 22 октомври времето да е хубаво. Възможно е да има малко облаци, което е напълно обичайно за сезона.