0

В носни плодове и зеленчуци пълнят щандовете в търговската мрежа. Дините са турски, прасковите и кайсиите са гръцки, ябълките полски и италиански. Доматите са македонски под българско прикритие. Засега в магазините единствено сигурно е, че с български произход са малините, боровинките и пъпешите, установи проверка на „Телеграф“.

Лъжат ни, че ядем български зеленчук, който всъщност се вкарва основно от Гърция и Македония. Търговците горят оригиналния амбалаж и по тъмно тайно го заменят с наш. Така опакован, продават зарзавата на големите вериги.

Разкритие

Това разкриха пред “Телеграф” производители на зеленчуци, които пожелаха анонимност, за да запазят сигурността си. Търговците на едро купуват отвсякъде, откъдето могат да докопат по-евтини зеленчуци, и зареждат големите супермаркети. Врътката се прави от години, почти всички партии са сезирани. Така излиза, че пълните каси с домати, пипер, кромид, патладжан, на които

пише, че са родно производство, са доставени отвън.

Турски

С плодовете ситуацията е по-чиста относно произхода, защото на етикетите е обозначена страната на производство. Дините са турски, прасковите и кайсиите са гръцки, ябълките полски и италиански, пъпешите български. Засега в търговските вериги единствено сигурно е, че с български произход са малините и боровинките. В това бе категоричен Божидар Петков, председател на Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните. Той обясни, че малините и черешите са единствените родни плодове, които имат положително експортно салдо. Поради евтиния внос от Украйна на розовите плодове в Германия през Полша нашите фермери продават малко по-евтино от очакваното продукцията си в ЕС. Той предупреди и за спекулация с цените на малините, които за прясна консумация се изкупуват от стопаните от 6 до 8 лв., а на щандовете стигат 16 лв. за кг.

Изкореняват

С произхода на плодовете на прекупвачите не се налага да лъжат, защото публично бе оповестено, че реколтата от кайсии и праскови се срина. Причината са студовете през пролетта и градушките. Стопани коментираха пред “Телеграф”, че олинклузива по морето основно го спасява Гърция с овошки и зеленчуци. Знае се, че масово земеделците в Добруджа се отказват да гледат дини, има един голям производител на пъпеши в Генерал Тошево, каза Екатерина Кирчева, градинар от Каварна. Тя имаше големи площи с дини и пъпеши, но заради проблеми с възможностите за поливане се отказа от тях.

Всички прасковени градини, които имахме, ги изкоренихме, съобщи Мая Илиева от Петрич. Те бяха от старите сортове с вкус на праскова. Търговците научиха потребителите да търсят безвкусните плодове, но които издържат дълго, обясни решението си тя.

Статистика

Какъв е делът на българските плодове и зеленчуци, попита “Телеграф” министъра на земеделието Кирил Вътев. Според официалната статистика е 60 на 40 в полза на чуждите, но ние сме наясно, че нашите са много по-малко, отговори министърът. Проучване на изданието установи, че с български зеленчуци можеш да се снабдиш от малки градинари чрез групите в социалната мрежа Фейсбук. Продават се и в малките зарзаватчийници, които се снабдяват от борсите или направо от нивата. Мая Илиева разказа, че продава на борсата доматите си, а по-късно ще изкара и краставици. Екатерина Кирчева също снабдява борсата във Варна. В момента нивите на фермерите от Каварна са обект на огромен интерес от румънски търговци основно от Букурещ. От сутринта се зареждат бусовете им до нивите и купуват най-качествената ни червена капия, каза Екатерина. Това лято дори дойдоха с месец по-рано, иначе обичайно пристигат през септември, увери тя. Към доматите румънците не проявяват такъв интерес както към българския пипер, който е тръпката за тях.

Виетнам

Производителите обясниха, че в момента цените на оранжерийните краставици растат, защото ранните са приключили и малцина са заредили със зеленчука за август. Нова реколта ще има по-късно, а корнишони не се отглеждат вече в България. Внасят се основно от Виетнам и Турция, както писа “Телеграф” преди време. Така българските градинари, доколкото са останали, практически не стигат с продукция до щандовете на търговските вериги. Те пласират продукцията си чрез интернет, на място от градините и известни количества по борсите. Превърнахме се в потребители от производители, обобщи Мая Илиева.

Министър Кирил Вътев предупреди, че трябва да се обърне тенденцията на закриване на ферми, защото вървим към демографски срив.

Пресни боровинки за учениците

Около половин тон пресни малини и боровинки ще получат децата по програмата “Училищен плод “, каза Божидар Петков от Асоциацията на малинопроизводителите. Те ще бъдат раздавани на няколко порции за период от няколко месеца на учениците безплатно. Плодовете са изключително полезни с големи количества витамин С и антоцианини. Малините освен че свалят температура, са полезни за бъбреците, а боровинките - за силен имунитет.