0

И ма един ден в годината, в който България изглежда така, както мнозина искаме да я видим. Има един празник, който е безспорен. В Деня на светите братя Кирил и Методий сваляме доспехите, зарязваме злободневните дискусии, пози и титли, крачим заедно в шествията, млади и стари, ученици и академици. В небрежното поле на науката, всички сме ученици цял живот. Това заяви президентът Румен Радев в тържественото си слово по повод 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, българската просвета и културата.

БТА

„На 24 май всички българи имаме повод да почувстваме уюта на нашия роден език - в него се завръщаме като наш дом в мислите си, дори ако сме далеч от родината си. Ние живеем в езика и той живее в нас“, заяви още Радев.

Той също така поздрави българския писател Георги Господинов за литературната награда "Букър" за романа му "Времеубежище". По думите му това е признание и за него, но за българската писменост и култура, както и най-добрият подарък за него.

БТА

"Нека бдим над езика. Нека днес да правим езика богат и изразителен поне толкова, колкото на нашите предшественици", заяви президентът. Държавният глава подчерта, че за първи път вижда толкова много хора, излезли да почетат този празник.

БТА

"Убеден съм, че духовният подем, който залива улиците и площадите е гарант, че като народ ще превъзмогнем всяко изпитание, че България ще бъде още по-силна и единна в духовните изпитания", завърши Радев.