0

Н ужни са спешни реформи срещу корупцията по високите етажи на властта. Това каза президентът Румен Радев при откриването на конференция „Антикорупция и национална сигурност“ в София.

"Корупцията освен, че подкопава тя е и заплаха за нашите граждани. Само заедно може ефективно да се борим с нея", каза той.

За пореден път президентът отбеляза, че последвалата политическа криза все още не е намерила трайно решение. Румен Радев каза още агресията на Русия срещу Украйна е показала, необходимостта от силата на правото в глобален план. "Войната показа, че рисковете пред демократичното управление и националната сигурност са свързани", подчерта държавният глава. 

"България прие важната и отговорна роля да води работна група, която да постави под въпрос и да намерим решения на темата за противодействие на корупцията, като фактор, засягащ националната сигурност, суверенитета на всяка една от нациите и стабилността на региона", каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Министър Зарков посочи, че България е поканила страни от региона, разбирайки, че корупция има навсякъде и нито една демокрация не е имунизирана от нея, но тя има различни причини и проявления в различните региони.

По думите му конференцията е кулминация на усилията на българското правителство да изпълни със съдържание Годината на действие.

Събитието е организирано от Министерството на правосъдието в сътрудничество с Базелския институт за управление и Центъра за изследване на демокрацията. Форумът се провежда в рамките на инициативите, включени в Годината на действие, обявена от президента на САЩ Джо Байдън при закриването на Срещата на върха за демокрация през декември 2021 г.