0

Р азумът отстъпва на оръжията. Ескалацията на конфликта в Украйна създава заплаха за сигурността. Това заяви президентът Румен Радев след консултативната среща, свикана от него заради развитието на войната, броени дни след указа на руския му колега Владимир Путин за мобилизация, предаде NOVA.

"Въпреки че към момента няма пряка военна заплаха за страната ни, рисковете се набелязват и се работи за тяхното миниманизиране. Трябва да е ясно, че рисковете от тази война не се изчерпват с военната сигурност. Като отговорен член на ЕС, България подкрепя санкционния режим на Общността. Но едновременно с това Европа е длъжна да търси механизми за миниманизиране на риска от тези санкции", коментира санкциите срещу Русия държавният глава.

“България е сред най-засегнатите. Ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и доставките на петрол и производството на горива у нас. Работата на големите електроцентрали, доставките по море... Всичко това, взето заедно, знаем какво означава - задълбочаване на икономическата и социалната криза”, допълни Радев.

Той призова партиите, които се борят за доверието на гласоподавателите на вота на 2 октомври, да мотивират българските граждани да отидат до урните.  

"Само след седмица ни предстои да проведем изключително важни избори. Тук е времето да чуем партиите с амбиция да управляват как ще преодоляват политическата криза и около какво ще се обединяват, за да постигнат управленско мнозинство. Сега е моментът за обединение, пред лицето на кризата, пред лицето на всички рискове и заплахи. Сега е моментът партиите да привлекат гражданите да гласуват, за да се постигне легитимна избирателна активност", каза още президентът. И заключи, че е "критично важно" България да има парламент и редовно правителство и да се постигне такава избирателна активност, че да даде легитимност на следващото Народно събрание да взема тежки стратегически решения.