0

М инимум 2616 лв. са нужни месечно за семейство с едно дете. Разходите са скочили с 4,3%. Темата коментира зам.-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова в ефира на „Здравей, България“.

Тя обясни, че в момента около 1 млн. души у нас не могат да достигнат заплата за издръжка, а миналата година те са били 1,7 млн. души. Експертът допълни, че през 2023 г. това са 67% от работещите, а тази година - 65 на сто.

СМЕТКИТЕ НАБЪБВАТ: Парите за оцеляване се увеличават!

Данните показват, че за 20 жизненоважни стоки са необходими 113 лв., посочи Иванова. „В Испания, с една минимална работна заплата (МРЗ), тези продукти може да се купят 26 пъти, в Румъния - 15 пъти, а в България - 8,2 пъти“, допълни тя.

Иванова каза още, че според директивата за адекватна МРЗ, която трябва да се транспонира до 15 ноември в страната, възнаграждението трябва да бъде равно на заплатата за издръжка, която е 1616 лв. за един човек. „Тогава няма да говорим за работещи бедни“, каза експертът.

НАПРАВО БЕЗ ПАРИ: Една заплата – уикенд на басейн!

Иванова обясни, че през 2023 г. цените на хранителните стоки са скочили с 21%. В момента има задържане. „Когато говорим, че малката потребителска кошница е нараснала с 4%, това е на фона на вече повишени цени и затова не може да се усети, че инфлацията е преодоляна“, допълни специалистът.

Темата коментираха и икономистът от Института за икономически изследвания към БАН Гарабед Минасян и бившият социален министър Христина Христова в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Христова смята, че данните на КНСБ показват успокояване на инфлационния процес. Тя подчерта, че Международната организация на труда е приела т.нар. „заплата за издръжка“, което ще доведе до голяма дискусия.

Според проф. Минасян доходите на другите европейски държави и България са различни, а с влизане в еврозоната тези различия ще се усетят по-драстично. Той подчерта, че в България разходите за труд растат бързо, а производителността остава ниска.