0

С вой на сирени и звън на камбани почитаме паметта на Христо Ботев. Днес се навършват 147 години от гибелта на революционера, дал живота си за свободата и независимостта на България. В цялата страна се организират чествания.

Преди 147 години поетът революционер губи живота си при връх Околчица, познат и като връх Вола. Точно там Врачанският митрополит Григорий отслужва всенародно поклонение. Премиерът Гълъб Донев е там, за да поднесе венец пред паметника. В своето слово към присъстващите той отправи и препратка към съвременните времена.

България отдаде почит към Христо Ботев и подвига на героите
Ботев Ботев Ботев
13

"Тя, свободата, не може да те споходи, докато очакваш удобен момент за нея. Свободата е съпротива срещу всяка проява на тирания и беззаконие", посочи  премиерът. 

"Живеем в кресливо време, в което трудно различаваме истината от лъжите", заяви също той. И призова да не се премълчава истината, а в днешния ден да се чуе заветът на Ботев и на загиналите за свободна и независима България.

Премиерът посочи, че не трябва да се "пренаписва молитвата за свобода и независимост на Ботев", защото, по думите му, така убиваме революционера отново. 

"За мен е чест да бъда тук заедно с вас. 147 години по-късно по стъпките на поета-революционер от Козлодуй до Околчица вървят българи, които също като него обичат Отечеството повече от всичко", каза още Гълъб Донев. 

И президентът Румен Радев почете датата с послание в социалните мрежи. Държавният глава пише: На 2 юни нашият народ отдава почит пред подвига на Христо Ботев и на хилядите знайни и незнайни герои, които загинаха за Родината.

Осъзнатата саможертва за България отваря очите на поколенията и е вечен извор на вдъхновение в борбата за свобода, достоен живот и независимост. И наш дълг днес е не само да опазим чиста паметта им, но и да ги следваме в делата им. Поклон пред паметта на героите! Да живее България!", написа държавният глава във Фейсбук.