0

Д нес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Северна и Източна България до умерен вятър от запад-югозапад. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 14° и 19°, в София 14°-15°, съобщиха от НИМХ.

В планините също ще бъде предимно слънчево, като ще духа умерен и силен северозападен вятър. Дневните температури още ще се повишат и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 12°, на 2000 метра - около 7°.

Предимно слънчево ще бъде и по Черноморието, където ще духа слаб до умерен запад-югозападен вятър. Максималните температури ще са между 14° и 17°, а температурата на морската вода е 8°-10°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

До Стефановден времето ще се запази преобладаващо слънчево денем с променлива облачност в Източна България. Температурите с леки колебания ще останат над обичайните и ще се движат между 10 и 15-16 градуса, съобщи NOVA.

В последните дни на годината валежи не се очакват. Дневните температури ще са между 10 и 15 градуса. В часовете призори ще има условия за мъгли покрай водоемите, в котловините и низините. По поречието на река Дунав и в Югоизточна България мъглите ще са по-трайни, ще създават усещане за мрачно време и ще задържат температурите ниски.

31 декември, както и новогодишната нощ, ще са без валежи, но със значителна облачност. В равнинната част на страната ще е тихо с предпоставки за трайни мъгли. Следобедът ще е с температури между 9 и 14 градуса, а в полунощ – между 3 и 8 градуса.

Новата година ще започне с валежи. Още в първите 2-3 дни времето ще се определя от зона с ниско атмосферно налягане с център над съседна Гърция. У нас на 1 и 2 януари ще се акумулират значителни количества дъжд, а по планините на Западна България ще се натрупа нова снежна покривка. Спрямо почти пролетните температури около празниците, ще захладнее и дневните температури към 3 януари ще са между 3 и 8-9 градуса.

След кратко затопляне, с по-малко облаци и повече слънце, около Йордановден и Ивановден предстои нова валежна обстановка с дъжд и сняг, която ще даде началото на по-осезаемо застудяване към 9-10 януари.