0

Е дна от петте обвинени в шпионския скандал на Острова - Ваня Габерова е от село Долно Осеново, община Симитли. Хората там я определят като изключително скромна и дори наивна. Затова, според хората, няма вариант тя да е направила нещо умишлено, а със сигурност е била подведена и използвана.

ШПИОНСКАТА АФЕРА НА ОСТРОВА: Петимата българи остават зад решетките

До момента се знаеше само, че тя заедно с още четирима българи са обвинени в шпионаж в полза на Русия. Тримата мъже и две жени, на възраст от 29 до 45 години, са обвинени, че между август 2020 г. и февруари тази година са заговорничили с цел "събиране на информация, предназначена да бъде пряко или непряко полезна за враг, с цел, която вреди на сигурността и интересите на държавата", според британската кралска прокуратура.

ШПИОНСКАТА АФЕРА НА ОСТРОВА: Петимата българи остават зад решетките

Нейната леля - Димитрина Каменова заяви пред NOVA, че вероятно момичето е била подведена от някого без дори да разбере. Тя определи племенничката си като "кифличка" и много наивна. Преди да замине за Англия Габерова е работила в козметичната сфера и по думите на леля ѝ е била много вманиачена в работата си.  

ЧЕРВЕНА ЛЯСТОВИЦА: Красива БГ козметичка обвинена за шпионаж в полза на Русия (СНИМКИ)

Младата жена заминава за Великобритания преди няколко години, а връщайки се в България в родното си село Долно Осеново, искала само да яде "обикновено селско ядене". А и парите не я блазнели. 

"Има детинско поведение, самата тя не знае в какво се е забъркала", допълни Каменова. Официалното дело срещу Ваня Габерова и другите обвинени в шпионаж в полза на Москва ще се проведе на 14 октомври тази година.