0

П рез исперихското село Лъвино в събота е преминал класически смерч. Той е бил със скорост над 150 км/ч. Това каза пред „Телеграф“ климатологът Симеон Матев.

Причината е мощна купесто-дъждовна облачност, която се развива под влияние на преминаващ студен атмосферен фронт

Въздушната маса преди самия фронт е с тропичен произход, а тази, която нахлува след него, е с арктически произход и сблъсъкът на тези две коренно противоположни въздушни маси предизвиква образуването на мощна купесто-дъждовна облачност.

На места тя резултира под формата на смерчове. Освен в Лъвино торнадо имаше и в Силистренско“, обясни той и добави, че процесите, които са ги предизвикали, са с трансграничен произход. Матев заяви, че един смерч у нас има живот между 15-20 мин, а в меката им – САЩ, там има и по час.

БТА

Климатологът подчерта, че торнадото е най-опасното метеорологично явление, което се среща у нас.

В максимална фаза на развитие скоростта на вятъра може да достигне до 400 км/ч

посочи той. Матев посочи, че смерчовете имат сезонност и те са типични за месеците май-септември и за него е изненадващо, че такива има през ноември. По думите му смерчовете са в резултат на глобалното затопляне.

Разрушения

Симеон Матев обясни, че големите разрушения не са само в резултат на ураганния вятър. „Те идват от едно друго явление. По време на преминаване на смерч атмосферното налягане пада рязко. По същото време в къщите налягането остава високо.

Когато прозорците са затворени, високото налягане от къщите няма къде да избие и това се случва през прозорците или покрива, защото той не е хванат за стените. Високото налягане в къщата се опитва да изравни ниското на смерча. По този начин се получава нещо като взрив, който повдига леко покрива, а оттам силният вятър го подхваща и вдига“, обясни климатологът. Той отправи съвет към хората в такава ситуация да отварят прозорците и вратите, за да може вятърът да премине, без да причини такива големи щети.

СЛЕД СТРАШНАТА БУРЯ: Описват нанесените щети в Североизточна България

АДЪТ У НАС ПРОДЪЛЖАВА: Загинаха двама, смерч отнесе покривите на 100 къщи! (СНИМКИ+ВИДЕО)

ВРЕМЕТО ПОЛУДЯ: Потоп, паднали дървета и тежки инциденти в цялата страна (СНИМКИ+ВИДЕО)

Бедствие

Бедствието в исперихското село Лъвино е огромно. Хората са в шок, заяви пред медията ни директорът на БЧК-Разград д-р Милена Кехайова, която заедно с доброволци и психолози оказваха помощ на пострадалите. „Една част от хората са без дом, спят по близки и роднини.

Къщите са без покрив. Нямат ток поради множеството съборени стълбове

заяви тя и добави, че там е обявено частично бедствено положение.

БТА

Кехайова сподели, че хората са й разказали как се е развило всичко, че е било страшно, опасно, защото във въздуха са летели предмети, а смерчът е вилнял в продължение на около 25 минути. „Имаше плачещи хора. Жена каза, че 30-годишен труд в чужбина с един огромен порив е заминал. Имахме и момче, на което двата буса са смачкани. Тежка е ситуацията“, каза д-р Кехайова.

Тя каза, че пострадалите имат нужда от средства за строителни материали и необходимост от доброволци, които да помогнат със справянето с щетите от бедствието. Директорът обяви още, че в понеделник продължават да оказват психологическа помощ, ще раздадат храна, лекарства и хигиенни материали.