0

Б ългарските граждани дадоха своята оценка за тези избори и искам да им благодаря, че гласуваха, това коментира пред медиите президентът Румен Радев по време на посещението си в Малта.

"Но и тези избори не успяха да пречупят тенденцията за отчуждаване от партиите и от властта. Тези избори не дадоха възможност на никоя партия да управлява сама, не дадоха възможност и за лесно формиране на коалиция. Това е ясен знак за партиите, че хората очакват диалог, разбирателство, разум и намиране на общи решения. България има нужда от работещ парламент и устойчиво, редовно правителство", посочи Радев. 

"По-тревожното е, че зад издигането на нови, червени линии след изборите и търсенето на всевъзможни причини за отказ от коалиция, издават страха на партиите да поемат отговорност за управлението през зимата", допълни президентът и се обърна към партиите: "Не е чак толкова страшно, защото само за 2 месеца служебното правителство изгради една стабилна основа, от която следващото редовно правителство би трябвало да може да преведе страната през зимата, без особени затруднения".

"Няма страшно, сега не е време за малодушие, не е време за тесни, партийни сметки, България има нужда от работещ парламент, време е да се поеме отговорност, време е за политическа смелост", допълни той.