0

З а главен секретар на МВР силовият министър ще предложи за разглеждане в Министерския съвет и за съгласуване с президента досегашния зам.-главен секретар Живко Коцев.

БГНЕС

Това обяви премиерът Николай Денков. „Това, което създаде проблем, е злоупотребата с разделението на властите. Принципът „власт власт възпира” в случая, в който имаме дълго работещи служебни правителства, се оказа, че няма как да се спази. Защото и изпълнителната власт, и президентът са едно и също нещо”, отговори премиерът на въпрос на NOVA дали ще бъдат предложени промени в Закона за МВР, за да не се стига до ситуации, в които вътрешният министър няма доверие в главния си секретар, но президентът отказва да го освободи.

ПРЕЗИДЕНТЪТ С НОВА АТАКА КЪМ ВЛАСТТА: Радев обяви, че отстраняването на главсека е продължение на чистката в МВР

До смяната се стигна след като вътрешният министър Калин Стоянов поиска оставката на изпълняващия длъжността Петър Тодоров. Президентът обаче отказа да освободи главния секретар МВР. Според Радев мотивите за освобождаването на Петър Тодоров са политически. 

Тодоров сам хвърли оставката си въпреки отказа на президента Румен Радев. "Настоящото политическо ръководство на МВР няма волята да продължи борбата за законност. Този пост не е самоцел, аз имам чест и достойнство на български офицер и генерал, а без тези качества няма как да бъдеш истински служител на реда", отсече Тодоров при напускането си. 

СЛЕД УБИЙСТВОТО НА АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ: Сменят главния секретар на МВР (ВИДЕО)

ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ХВЪРЧАТ ИСКРИ: Кирил Петков скочи на президента заради главния секретар на МВР