0

П отвърдиха гибелта на трима работници в Арсенал Христо Христов

Приключилият късно вечерта на 4 октомври оглед сред руините на цех 250 при завод 4 на оръжейницата Арсенал установи, че при взрива са загинали трима души, съобщи окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Загиналите са мъж на 55 години с 8 – годишен стаж в предприятието, намерени са телата на две жени на 55 и 43 години със стаж от 9 и 15 години, в тежко , но стабилно състояние е четвъртата пострадала 43-годишна работничка, която е била транспортирана в специализирана столична болница.

Разпоредени са няколко съдебни експертизи, разпитани са били свидетели, които при взрива в цеха са се намирали в съседни помещения. Тепърва ще се изяснява точната производствена технология според запознати при пренасяне на сандък с готова продукция са избухнали светлинно-звукови ракети. „Няма как да кажем причината за инцидента към момента. Работи се по няколко версии. Сред тях са човешка грешка и технически причини”, каза окръжният прокурор Дичо Атанасов.

По ирония на съдбата тежката производствена авария се случва в навечерието на професионалния празник на оръжейницата, която е създадена преди 144 години, припомня изпълнителният директор инж. Николай Ибушев, който е начело на дружеството вече 25 години.

Това не е първият път с инцидент в оръжейния завод. Справка показва че в началото на 2022 година е имало две „висящи“ досъдебни производства за аналогични произшествия на територията на оръжейните заводи: едното е за инцидент в цех 113 при завод 3 , където обгоряха в различна степен три работнички: Даниела Георгиева, Галя Георгиева и Мира Стефанова.

Другото е за трагедията от 14 март 2017-а, когато в същия цех загина 27-годишният Цеко Василев, а в болницата ден по-късно почина колегата му Красимир Желев.Тогава причината беше запалване на машина за смесване на барут.

 В рамките на две години/2016-2018/ в оръжейницата са били извършени над 100 планирани проверки за безопасни условия на труд, при които са констатирани 460 нарушения , издадени са били 11 акта за спиране на машини и четири за въвеждане на специален режим на работа.