0

О топлението с парно при включени общи части - сградна инсталация и  радиатори на стълбището, подгони духалката  по скъпотия,  показват изчисления на „Телеграф“. От началото на октомври топлофикациите са в готовност за започване на отоплителния сезон и пускане на парното на отделни сгради по желание, а след изпълнение на три дни със средна денонощна температура под +12 градуса и прогноза за застудяване - и на всички.

От средата на тази година токът за бита поскъпна с около 4%  и  председателят на КЕВР Иван Иванов увери преди дни, че цената му няма да бъде променяна до 1 юли 2024 г.  Съответно стабилни остават разходите за отопление с климатици  и термопомпи, които използват електроенергия и са най-икономичен и евтин източник за отопление. Това съобщи Людмил Костадинов от Агенцията за устойчиво енергийно развитие в изготвен за в. „Телеграф“ сравнителен анализ.

По-значително е само увеличението на цената на полезната топлина при използване на нощен ток с акумулиращи печки или модерните напоследък керамични панели поради по-значителния ръст на цената на нощната електроенергия с 20%. 

Топлофикация

Цената на топлинната енергия от „Топлофикация София“, която използва природен газ, също е регулирана и остава практически без изменение въпреки значителното понижаване на цените на газа. Но тя е с 20 до 25% по-висока, ако се включат общите разходи  за топлинна енергия  във входа. Такива  са  сградната инсталация и отоплителните тела  на стълбищата.  

18,4 ст./квтч е цената на централното парно.  Но като се включат разходите за сградна инсталация и радиаторите на стълбищата, цената става 22,08 до 23 ст./квтч. Практиката показва, че  едностайно жилище се отоплява  средно с  1 мвтч топлинна енерия на месец или 1000 квтч. Според анализа на АУЕР цената на полезната топлина от 1 квтч е 18,4 стотинки, но без разходите за отопляване на общите части. Това означава, че полезната топлина ще струва на домакинството 18400 стотинки или 184 лева. При включване на общите части разходите на домакинството ще се увеличат с 20 процента  и  домакинството  ще трябва да плати 220,80 лева  за полезната топлина за гарсониерата.

Електричество

Най-евтин и икономичен източник на отопление и този сезон ще бъде термопомпата въздух-вода. Цената за  1 квтч произведена от нея полезна топлина  струва 5,6 ст.  към  края на септември 2023 г., а миналата година цената е била  5,3 ст. на квтч, изчисли експертът  на АУЕР.  Отоплението с климатик клас А, който също е вид термопомпа,  сега  струва 7,5 ст./квтч, а миналата година е  излизало по 7 ст./квтч.  Ако инсталациите са нови,  сумата за закупуване и монтаж на уреда  се включва към цената на полезната топлина на източника  и  те вече разменят местата си по себестойност. Топлото от нов климатик  ще ни струва  10,8 ст./квтч, докато за  топлинната енергия от нова термопомпа ще плащаме по 12,9 ст./квтч, докато се изплати. И двата уреда се захранват с електроенергия.

Цената на полезната топлина, която добиваме от  нощния ток  при  акумулиращите печки и керамичните панели, които топлят на подобен принцип,  в момента  е  18 ст./квтч, а преди година е била 15 стотинки за квтч, тоест в момента отоплението с нощен ток  ще ни излиза 20% по-скъпо,  отколкото преди година. 

22,6 ст./квтч ще струва топлината, генерирана от тока през деня, докато миналия септември той е струвал 21,1 ст./квтч. Така  отоплението с духалка ще бъде този сезон по-скъпо от миналия.  По-скъпи са само котелното гориво и газьолът.

Газ

Природният газ, който миналата зима беше един от най-скъпите източници за отопление в бита, поевтиня и този месец полезната топлина от него е  на цена 12,8  стотинки за мвтч, при 32,5 ст./квтч миналия септември.  Поевтиняването е 2,5 пъти. Така синьото гориво се нарежда на четвърто място по евтиния. Преди него трети в касацията са дървата за огрев.  Полезната топлина  при  тяхното изгаряне е поевтиняла в сравнение със септември  2022 г. с 10,9 процента и цената й е 12,2 ст./квтч. В себестойността  е включен и транспортът. На четвърто място в класацията по икономичност са екопелетите с цена на полезната топлина 15,9 ст./квтч. Те са поевтинели  с 22% в сравнение с миналия септември, когато са стрували по 20,4 ст./квтч. Отоплението с въглища е поскъпнало от 12,8 ст./квтч до 17,5 ст./квтч в момента.  По-изгодна този сезон ще бъде и печката на пропан-бутан, защото топлото от нея излиза по 17 ст./квтч, а преди година е било по 18,7 ст./квтч.

Изчисляваме парите според уреда

Потребителите могат да сметнат колко ще им струва токът за отопление според мощността, посочена на уреда.  Примерно отопляваме се  с конвектор с мощност 2 квт, тоест 2000 вата.

Това означава, че когато е включен на максимална мощност, той ще консумира 2000 вата за 1 час. За да сметнем консумацията, трябва да умножим неговата мощност от 2000 вата по броя на часовете, в които е включен на максимална мощност. Така за 8 часа той ще потреби 16 000 ватчаса, или 16 квтч. При конвектор с тристепенно регулиране уредът може да се включи на 750, 1250 и 2000 вата мощност.  Количеството потребена енергия се умножава по цената на електроенергията за бита  и се получава  приблизителната ни сметка.