0

В истински пътен Армагедон се очаква да се превърне предколедното преселение тази година.

Причината е комбинация от прогноза за снеговалеж, ремонт на тунели по магистралата от София за половин България, гарнирани с недостиг на места във влакове, автобуси и самолети. 

Наплив

Голямото пътуване до коледната трапеза през тази година ще е следобед на 22 декември и през целия 23 декември. „Именно тогава има повишена вероятност от синоптична обстановка със значителна облачност и валежи на много места в страната. Засега прогнозата ни е за температури над средните за сезона, което означава, че по ниските места валежите ще са от дъжд. В по-ниските планински райони и по-високите полета обаче дъждът ще премине в сняг и ще се формира нова снежна покривка“, каза за „Телеграф“ Анастасия Кирилова от Националния институт по метеорология и хидрология. 

Тунели

Именно на тези надморски височини се извива магистрала „Хемус“ в Стара планина, където се очаква да е най-тежко за автомобилния трафик. Причината е ремонтът на два ключови тунела - „Топли дол“ и „Правешки ханове“. Заради основната им реконструкция, каквато не е правена от пускането им преди десетилетия, те в момента оперират само с по една тръба, през която движението минава двупосочно. Според опитни катаджии само екстрасенс може да предвиди за колко време ще се минава през стеснението на 22 и 23 декември, които се очертават като двата най-невралгични дни по пътя към коледната трапеза. Според преживели последното голямо задръстване там в петък вечерта на 10 ноември обаче дори и в непразничен ден колоната е била 4 километра. По данни на свидетели преминаването през първия ремонтиращ се тунел, „Топли дол“, тогава е отнело повече от час през тръбата в посока София.

Изход

Грамадна опашка традиционно се очаква да се образува на кръстовището на бул. „Цариградско шосе“ при Горубляне на главния изход на София към магистрала „Тракия“ и Южна България. Именно там от КАТ-СДВР и Европейския център за транспортни политики предвиждат да раздават брошури, призоваващи шофьорите към отговорно поведение на пътя и даващи ценни съвети как да стигнат живи и здрави до крайната точка на пътуването си (виж карето). Задължителната колона ще се образува и в края на магистрала „Струма“ след Благоевград, където движението се прехвърля в стария път заради все още недовършения ремонт на свлачището пред тунел „Железница“.

Алтернативи

И докато по пътищата се очаква дъждовно-снежен апокалипсис с изчакване, то алтернативните транспортни решения са на изчерпване. Проверка на „Телеграф“ установи, че всички спални места във всички влакове на БДЖ на 22 и 23 декември са отдавна изкупени. Най-търсените дестинации традиционно са Варна и Бургас. Седящи места все още се намират, но до празниците със сигурност ще се изчерпят, обясниха за „Телеграф“ източници от БДЖ. Затова и от компанията вече планират добавянето на допълнителни вагони към композициите. Бързо се изчерпват и местата в автобусите, като към вчерашния ден местата при два от големите превозвачи на 22 и 23 декември от София до Варна и Бургас вече бяха свършили. За самолетите до Варна в тези дни ниската категория билети са също изкупени. В момента желаещите да стигнат от основната до морската столица трябва да броят по минимум 300 лв. за билет, като и за тези места бройките са на свършване.

Експерти: Гумите са  ключът за задръстванията

Осем прости съвета към водачите смятат да разпространят под формата на брошури от Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) в навечерието на празниците и в разгара на колоните от автомобили, поели към родните места и курортите. „При така стеклите се обстоятелства няма как да помогнем на хората да избегнат тапите, тъй като преди празници десетки хиляди водачи тръгват да пътуват по едно и също време. Можем обаче да намалим възможността да си развалим празниците с погребения“, каза за „Телеграф“ Диана Русинова от ЕЦТП. Сред съветите на организацията ключов е този за добре подбраните гуми, тъй като голяма част от задръстванията в зимния период стават заради завъртели се на заснежени участъци коли по „джапанки“. ЕЦТП призовават водачите да не употребяват алкохол и наркотици, да са с поддържано парно и светлини, достатъчно гориво, зимна течност за чистачки, зареден телефон или допълнителни батерии. „Избирайте главни пътища при лошо време. Макар и с по-голяма възможност за колони, тези пътища се чистят приоритетно при снеговалеж“, посъветва Русинова.