0

Б орим се България да оцелее с нов сървайвър на Царевец.

Тайнствена мисия за спасяване на българското царство, включваща мистериозни задачи и стрелба с лък, очаква посетители на средновековната крепост Царевец.

Ролевите игри „Мистериите на Царевец“ ще се проведат на 21 септември, съобщи местният вестник "Борба".

Мисия

В тях записалите се са главните герои в мисия, от която зависи спасяването на българското царство. Те ще имат възможност да се срещнат с царица, кръчмар, монах, улични музиканти и други типични за Средновековието лица, в които са се въплътили над 20 актьори.

В същия ден ще могат и да си направят сами хартия, да си изковат монета, както и да стрелят с традиционен лък. Играта ще се проведе в пет отделни издания с начални часове 10:00, 10:30, 11:00, 14:00 и 14:30. Всички събития са с предварително записване.

За разлика то типичните възстановки, тук посетителите сами създават сценария

 За разлика то типичните възстановки, тук посетителите сами създават сценария
Вестник

Участие

„Целта е хем да се запознаят с различните дейности от периода, хем да се забавляват. Хората много обичат да гледат „Сървайвър“, „Игри на волята“ и подобни предавания. А играта съдържа подобни елементи – логически загадки, които трябва да се разплетат, но и физически изпитания – например стрелбата с лък“, разказва организаторът Ангалот Енминас.

Целта е за разлика от средновековните възстановки, където посетителите са просто зрители, тук те да са главни герои, които влияят на самия сюжет. Играта е с уникaлни правила и ще е с продължителност около 2,5 часа. Действието в нея се развива през 1208 г., като елементите са от истински исторически събития, но има и художествена измислица.

Букви

Богатата програма на Царевец включва и интересна лекция „За буквите“ в най-новия атракцион на крепостта – монашеска килия. В нея познатият в цяла България Джими Павлов по интерактивен начин ще проследи историята на писмеността, ще разкаже за произхода на хартията и нейното произвеждане, както и за правенето на книги в миналото. Посетителите също ще могат да направят своя хартия по автентичен метод. Събитието ще се случи от 10:00 и от 14:00 ч.

За разлика от типичните възстановки тук посетителите сами създават сценария.