0

С лед като десетилетия сме се молили в различни формуляри, с които искаме от администрацията услуга, вече можем вместо молба да заявим желание. Законът за уеднаквяване на понятията в административната дейност, с който се сменя изразът „молба“ със „заявявам желание“, действа от почти десет години. Мотивите за въвеждането му са, че „алюзията, умишлено или не, целена от законодателя в предходни исторически периоди, е за „молене”, на което може да бъде отказвано, включително произволно или немотивирано“.

Е-услуги

С въвеждането на електронните документи и всякакви видове формуляри, които могат да се изтеглят и попълват онлайн, тези правила се припомнят от Държавната агенция „Електронно управление“, а сега вече и Министерството на електронното управление. Препоръката е отправена и към Националния осигурителен институт във връзка с новата възможност бащите да вземат отпуск по бащинство. От НОИ обясниха, че са се съобразили с изискването и в техните формуляри вече е премахната молбата от всички формуляри, включително и в заявленията за отпускане на пенсии.

Правила

Да се улесни достъпът до информация в сайтовете и платформите на администрацията препоръча тази година Министерството на електронното управление с новите правила за институционална идентичност. От МЕУ настояват употребяваните термини да са ясни и недвусмислени, а организацията на съдържанието да следва „принципа на трите клика“, тоест да намираш нужната информация в три стъпки. Изискване, което обаче рядко се спазва, е да се използват кратки и лесни за четене и разбиране изречения без дълги формулировки и непознати професионални термини. Любимите на чиновниците дълги и неразбираеми съкращения и абревиатури, които се четат като една дума, трябва да се ограничават, а където не може да бъдат избегнати, да се предхождат от пълната форма на съкратеното наименование.