0

И сторическа възстановка показа последните мигове от живота на големия български революционер Ангел Кънчев. Така на 18 март в Русе бе отбелязана 152-годишнината от смъртта му. Ангел Кънчев слага край на живота си през 1872 г., за да не попадне жив в ръцете на османските власти. 

Параход

Трагичното събитие от 5 март (по стар стил) бе пресъздадено на брега на Дунав.

Възстановка на самоубийството на Ангел Кънчев

 Възстановка на самоубийството на Ангел Кънчев
АВТОРЪТ

Преди 152 години Ангел Кънчев прави опит от пристанището в Русчук да се качи на параход и да се прехвърли в Румъния, където предстои важна среща на Българския революционен централен комитет.

Предупреден е от други дейци, че минаването през Русчук е опасно, но той избира този път и това коства живота му. Прострелва се смъртоносно, когато е едва на 21 години. 

Молитва

Историческата възстановка бе дело на членове на дружество „Традиция“. Ролята на Ангел Кънчев изпълни студентът в Русенския университет Васил Живков.

Паметникът в Русе на ул. Славянска

 Паметникът в Русе на ул. Славянска
АВТОРЪТ

„Изключително вълнуващо и много отговорно е да пресъздадеш образа на този голям революционер. Притеснявах се, но мисля, че се получи добре“, сподели Живков, който от три години участва в различни възстановки на събития от българската история.

Пред паметника на Ангел Кънчев на ул. „Славянска“, който е близо до мястото, където революционерът се самоубива, свещеници отслужиха заупокойна молитва.