0

И зпращаме старата година с топло време, посрещаме новата със слънце. Това обеща пред „Телеграф“ в прогнозата за празничните дни дежурният синоптик от НИМХ Марияна Попова.

Времето на 30, 31 декември и 1 януари ще е топло и сухо, каза тя. Максималните температури ще са между 9 и 14 градуса и който иска, може да посрещне Василов ден с барбекю на двора.

Усещането за топло идва и от минималните температури, като те ще се движат между  минус 1° и 4° градуса.

На който както му харесва, пошегува се дежурният синоптик от НИМХ. Според нея като цяло в празничните дни ще е слънчево, а валежи през тези дни не се очакват. 

Събота 

Като по-характерно за периода е възможността в по-ниските и затворени места да се образуват мъгли, но това няма да е масово явление, предупреди Марияна Попова.

ХОРОСКОП ЗА 2024 Г.: Кармата забавя, но не забравя

Това важи особено за събота, когато в низините и котловините ще има мъгла.

В последния ден от годината 31 декември -неделя, вятърът ще се смени с югоизточен, но ще е предимно слаб.

И тогава на повечето места сутринта ще се образуват мъгли, които ще се задържат и по-дълго.

Понеделник 

Като цяло ще е спокойно, сухо и топло.  

 В понеделник на Василов ден ще има по-значителни увеличения на облачността, но въпреки това вероятността за валежи все още е малка. Вятърът ще стане югозападен.

Във вторник и сряда се повишава вероятността за валежи от дъжд. През първия ден вятърът от югозапад ще се усили, особено в Източна България, а по-късно ще се обръща от запад-северозапад.

В сряда ще е северозападен и постепенно ще отслабва.

2023 г. се очертава като най-топлата за България, откакто съществуват метеорологичните изследвания, коментира пред “Телеграф“ климатологът Симеон Матев. 

 През януари ще е ясно дали декември е бил най-горещият месец по нашите ширини от 135 г. насам, каза той.