0

По 600 бежанци на ден опитват да щурмуват българо-турската граница, казаха от Гранична полиция пред „Телеграф“.  Проблемът с бежанците е огромен. Колкото по-топло става, толкова по-големи групи атакуват границата ни. А сега, когато страната ни е поставила като топприоритет влизането в Шенген, не е никак добре този въпрос да се подценява или прикрива. Още повече на фона на заявката от Европа да ни предостави 45 млн. евро, за да подсилим границата и да инвестираме в техника.

Наглост

От доста време трафикантите демонстрират тотална гавра към граничните полицаи. Това ако не е явен знак за безсилие на нашите служители, здраве му кажете. То не са клипове как постилат килим и влизат у нас като на сватба, то не е рязане с клещи и играене на кючеци. Тотална лудница и хаос. Ако някой се задълбочи повече, ще открие още срамни видеа. Интересно е обаче защо само нашите служби не им обръщат внимание. Нима в 21-ви век нещата не се предават на живо в социалните мрежи? Или пък това не касае никого, защото например е зает с по-важни задачи? Това последните няколко ръководства на МВР трябва да кажат. Засега всичко е обвито в мълчание. Добре че поне Европол и румънците правят редовно спецоперации, за да разбиват групи за трафик на мигранти. Къде обаче е нашата роля в този процес по подсилване на сигурността, също не се знае. Би трябвало като страна - външна граница на ЕС, да сме водещи. Е, ние сме такива, но в лошата класация.

Усилия

Ясно е, че до момента не сме в Шенген по две причини. Едната е политическа и с нея трябва да се занимават политиците. Втората обаче засяга корупцията и трафика на бежанци. И малките деца знаят, че европейците ни сочат с пръст като наркотрафиканти, топсводници, каналджии. Де факто вкарваме престъпност в ЕС, а не се стремим да я ограничаваме с всички сили. Много са задачите, които сега ще са на преден план.

И моля, нека никой не си прави грешна сметка, че след като ни отпуснат 45 млн. евро за браздата, няма да има проверки как се харчат. Колкото повече се затегне контролт, толкова по-голям ни е шансът да бъдем приети. Същото се отнася и до войната с организираната престъпност. Явно наново ще трябва да се изграждат и връзките с партньорските служби, които към момента са в точка на замръзване. И вероятно си има причини за това. Но нека всичко е едно по едно.

Затова нека първо закърпим дупките в телената ни ограда, за да не пропуснем шанса за Шенген за пореден път.