0

Н ародната певица Диана Иванова е загиналата при тежката катастрофа в пловдивското село Марково, съобщи „Марица“.

Трагедията се разигра към 15.40 часа. По предварителна информация, в близост до селскостопански двор лек автомобил „Форд”, управляван от 22-годишен, предприел ляв завой и отнел предимството на „Мицубиши” с шофьор на 44 години. При удара на място загинала 67-годишна певица, която била във втората кола. В болница са транспортирани двамата шофьори и 20-годишно момиче, пътувало в първия автомобил. Седналите зад волана са изпробвани с дрегер за употреба на алкохол и при по-възрастният апаратът отчел положителен резултат. Няколко часа полицията бе отцепила мястото на инцидента.

Народната певица Диана Иванова е сред най-дългогодишните преподаватели в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. Плодовете й от педагогическата дейност са стотиците студенти, доказали се на сцената по света и у нас.

"Огромна загуба. Тя трябваше да вземе участие на събора на село Марково, който е на 5 юни, но за съжаление се случи тази трагедия", коментира кметицата Десислава Терзиева, която бе на мястото на инцидента.

Диана Иванова е родена в Габрово в семейството на един от най-прочутите майстори на народни инструменти - Петко Денев. Закърмена от малка със звука им, тя избира пътя на професионалното занимание с фолклор. Постъпва в музикалното училище в Котел със специалност "Гъдулка". Ученичка е на именитите гъдулари Нено Иванов и Димитър Лавчев. Първият й преподавател по народно пеене е известният в цялата страна котленски певец и поет Иван Кремов от Жеравна.

Открила своята сила в пеенето, тя се насочва към Музикалната академия в Пловдив, където завършва висшето си образование през 1979 г. със специалност "Ръководство на народни състави и народно пеене". Възпитаничка е на родопската певица Стефка Кушлева.

Още по време на следването си постъпва в новосформирания ансамбъл „Тракия“ и остава в летописите като една от основателките на народния хор към ансамбъла с диригент Стефан Мутафчиев. Точно там изгрява и нейната солова дарба, а ярко доказателство за това са поверените й сола на песните „Седяла Яна“ и „Седнало е Гьоре, дос“, представени на „Нова българска музика“ през 1977 г.

Оттам нататък професионалната й кариера е богата и пъстра. След ансамбъл „Тракия“ е солист в щатния народен хор на Музикалната академия под диригентството на проф. Василка Спасова.

По това време младата певица свива семейно гнездо с гъдуларя Димитър Иванов  и заживяват в родното му Марково. Преди 24 г. Митко губи живота си, след като е убит в собствения си автомобил. Това преобръща живота на Диана Иванова, но тя намира сили да продължи и с песните да лекува мъката по него. Години след това килърите са задържани и осъдени.

От 1995 г. до пенсионирането си работи като щатен преподавател към катедра „Музикален фолклор“ и Академията се превръща във втория й дом. През тези години е възпитала и помогнала за утвърждаването на повече от 150 певчески таланти. Голяма част от нейните студенти са се реализирали като преподаватели и солисти. Освен че е  академичен преподавател, тя пее по събори, тържества и сватби. През дългогодишната творческа и концертна дейност нейни партньори на сцената са били едни от най-добрите оркестри, като „Канарите“, „Орфей“, „Тракия“, „Бисери“, „Родопи“, „Славей“, „Брестовица“, но началото е поставено с Хисарската народна група на Събо Нейчев.