0

А ко заплахата за бомба е подадена по телефона, даскалът или охранителят, вдигнал слушалката, ще трябва да разпита терориста къде е взривът, кога ще гръмне, какъв вид е. Целта е подателят на адския сигнал да бъде държан максимално дълго на линията и да се научи възможно най-много информация. Линията трябва да се остави отворена.

Това е разписано в новата процедура за действие на МВР, огласена вчера. Тя е влязла в сила още миналия петък, но за нея не се знаеше. Предвижда се и решението дали да бъдат евакуирани децата да се взема от полицията, а не от директорите.

Скрийншот

Инструкцията за действие е 3 страници. Новото е, че ако например заплахата дойде по някое от мобилните приложения или имейл, получателят трябва незабавно да направи скрийншот (да направи снимка на екрана). Така ще се запаметят данните от терориста. Също така, докато дойдат органите на МВР, даскали, пазачи и директор трябва да направят бърз обход на местата за съмнителни предмети - раници, кашони, пакети.

В същото време директорът на 119-о СУ Диян Стаматов показа какъв имейл е получил вчера. В него пише: ”Все още не си ме хванал. Аз съм същият Егор Синянский. А с мен е брат ми Даня Зайнуллин. Руснак, живеещ в България. Вербувал съм много хора в моя легион и съм се снабдил с оборудване за производство на бомби и оръжия”. Анонимният терорист допълва, че ще стреля и взривява всички школа и вузове в София, като очаква да му платят. „Ако има пари, всичко ще приключи“. От МВР обаче казаха, че няма нужда от евакуация на децата.

Наказания

“Спирането на учебните занятия и то само в общинските училища - заострям вниманието - е в нарушение на тази процедура. Още сутринта при получаването на имейла дадох разпореждане да не се спират учебните занятия, тъй като самият имейл беше анализиран и се прецени, че няма основание за някаква опасност”, заяви главният секретар на МВР Петко Тодоров. Той допълни, че ако директорите на училищата спрат самоволно учебните занятия в разрез с новата разпоредба, ще им бъде търсена съответната административна отговорност за неизпълнение на полицейско разпореждане.