0

Н ови мерки в борбата с високите цени. До дни се очаква да заработи сайтът за сравнение на цените в търговските вериги. След продължителни преговори служебният кабинет и търговските вериги си стиснаха ръцете. Така от следващата седмица всеки потребител ще може онлайн да следи цените на почти 50 хранителни продукта в различни магазини.

Наред с това, властта отчита спад в цените на някои хранителни продукти като краставиците, например, които само преди няколко седмици достигнаха рекордните 7 лв. От стоковите борси и тържищата наблюдават спад в цените на по-голямата част от зеленчуците, но и задържане на цената на основни хранителни продукти.

Данните сочат, че галопиращото покачване на цените за сега остава в историята. “При основните хранителни продукти имаме задържане на цените, буквално сега олиото е на цената от миналата година. Като цяло, в зеленчуците имаме в момента спад при основните хранителни продукти. Аз не очаквам някакви значителни спадове, по-скоро очаквам задържане”, коментира Владимир Иванов от Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.

"Те са склонни да публикуват своите цени на информационната платформа. Ще се публикуват цените на определени продукти. Те са около 50. Като нашето искане е там веригите да публикуват своите най-ниски цени, не тези, които са на промоция, а най-ниските на дадени продукт в тяхната мрежа”, поясни вицепремиерът Христо Алексиев. Предвиждат се и санкции.

“Ако някой е подал към информационния портал една цена, а в неговите вериги е друга, се предвиждат и санкции за това, защото е некоректно нелоялно търговско поведение”, обясни още Алексиев.

И още - в борбата с нелоялните търговски практики държавата ще включи и специален регистър за следене на пътя на продуктите.

“Ако доставната цена на краставиците е 3.20 и брутната ви печалба, начислена с всички разходи вътре, е повече от 20-25% бруто, то значи представлява риск по отношение на някакъв вид практики, които водят до повишаване на цените. Tогава вие предварително ще трябва да предоставите дадените договори по ценообразуване на КЗП и КЗК”, каза още вицепремиерът. 

А до дни трябва да станат ясни и резултатите от внезапните проверки на КЗК в офиси на търговски вериги, след като регулатора се самосезира заради съмнения за картелни споразумения.