0

Ж ълт и оранжев код за силен вятър обяви за събота Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оранжевият код е за София-област, София-град, Кюстендил, Перник, Добрич, Силистра, Разград, Варна за утре, а жълтият е за областите Видин, Монтана, Враца, Благоевград, Плевен, Велико Търново, Ямбол, Сливен, Кърджали, Стара Загора, Габрово, Пловдив.

НИМХ

Ще духа умерен и силен югозападен вятър, който северно от планините ще се проявява като фьон, поривите на вятъра ще достигат 20 - 25 м/с. През по-голямата част от деня облачността ще е значителна и на много места ще има валежи от дъжд, в планинските райони от Западна България - значителни по количество. 

Максималните температури все още ще са високи, предимно между 14° и 19°, в София - около 15°. 

След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, най-късно в Източна България, ще започне да нахлува студен въздух. Привечер от северозапад облачността ще започне да се разкъсва и намалява.

По Черноморието облачността ще е променлива, често значителна и след обяд ще има валежи от дъжд. Ще духа до умерен южен вятър, до вечерта ще се ориентира от запад-югозапад и ще се усили. Максималните температури ще бъдат между 17° и 20°.

В планините времето също ще е доста динамично. Облачността ще е значителна, ще има валежи от дъжд, над 1800 метра - от сняг. Ще бъде ветровито със силен, по-високите и открити части - бурен и поривист вятър от запад-югозапад и с него ще нахлува студен въздух. Привечер облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра - около 2°.

В неделя валежите навсякъде ще спрат, облачността за кратко ще се разкъса и ще намалее, но до вечерта от запад отново ще се увеличи. Ще духа умерен, в североизточните райони - временно силен, запад-северозападен вятър. Температурите ще се понижат: преобладаващите минимални ще са между 2° и 7°, максималните - между 10° и 15°. През нощта срещу понеделник вятърът ще отслабне, от югозапад ще започнат нови валежи. 

В понеделник облачността ще е значителна. На много места ще има валежи от дъжд, повече като количество в Южна България, докато в Дунавската равнина със слаб до умерен запад-северозападен вятър ще бъде без съществени валежи. През нощта срещу вторник за кратко ще се изясни.