0

Е лектронните фишове на КАТ трябва да бъдат изцяло преработени, за да бъдат наказвани джигитите за превишена средна скорост. 

Причината е, че на тях в момента пише едно местонарушение и в този си вид те ще падат в съда при всяко обжалване, обясниха за „Телеграф“ юристи.

Както „Телеграф“ писа, тол камерите на агенция „Пътна инфраструктура“ вече са технически готови да замерват средна скорост на автомобилите. Те са тествани и сертифицирани, а изцяло проверена е и информационната система, която свързва КАТ и пътната агенция. За да започнат реално обаче, джигитите да бъдат глобявани, остават ключови стъпки. 

Стъпки

В момента в Закона за движението по пътищата фигурира само нарушението превишение на моментна скорост, което се замерва с радар в конкретна точка.

ВНИМАНИЕ: Тол системата започва да засича средната скорост!

„Превишение на средната скорост“ обаче в закона все още няма. За последно проектопромени, внесени от кабинета „Денков“ предвиждаха въвеждането на такова, но с разпускането на 49-ото народно събрание те не стигнаха до гласуване. За разлика от обикновеното превишение на скоростта превишението на средна скорост се засича не от една, а от две камери – една в началото на участъка и една в края. Също така тол камерите не засичат скорост, а регистрират времето, за което автомобилът е изминал разстоянието между камерите.

Например при камери, поставени на 15 км една от друга и ограничение на скоростта 90 км/ч, глобени ще бъдат всички, преминали участъка за по-малко от 10 минути, независимо с каква скорост са преминали под тол рамките. За да бъдат валидни фишовете, на тях също така трябва да бъдат посочени локациите на двете камери. 

Ефект

Според експерти снимането за средна скорост ще има огромен ефект за безопасността на движението. „Това са ключови промени, защото доказано КАТ няма достатъчно камери. Възможността да глобява по камери на АПИ и на общините ще засили контрола“, коментира за „Телеграф“ председателят на Асоциацията на пострадалите от катастрофи Владимир Тодоров.

Тол системата вече засича средна скорост, но е незаконна!

Според бившия шеф на КАТ-София Тенчо Тенев пък мобилните камери за моментна скорост в момента не действат ефективно, тъй като шофьорите мигновено качват локацията им в мобилни приложения.