0

А бсолютен температурен рекорд за над 100-годишната история на мониторинга на времето бе отчетен в Хасково днес, съобщи за БТА дежурната в местната хидрометеорологична обсерватория. Следобед живакът стигна стойност 21,5 градуса.
Най-топло на днешния ден е било досега през далечната 1977 година - 19,4 градуса, или с 2,1 градуса по-ниска.

Предишните температурни рекорди в южния областен център бяха измерени наскоро - на 19 февруари т. г. термометърът показа 21,9 градуса, а предния ден- 18 февруари, времето бе също пролетно - 20,2 градуса. 

В петък, 24 февруари, се очакват временни разкъсвания и намаления на облачността, но в повечето райони тя ще е предимно значителна, а на отделни места ще превали слаб дъжд. Вятърът ще се ориентира от юг-югозапад. Дневните температури ще се понижат, но времето ще се задържи топло за периода, се посочва в седмичната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология за времето у нас от 24 февруари до 1 март.

Седмичната прогноза на НИМХ е изготвена от дежурния синоптик Марияна Попова.

В събота, 25 февруари, облачността временно ще намалее, но след обяд отново ще се увеличи. Вятърът от югозапад ще се усили, особено в Източна България и северно от планините. Температурите за кратко, но чувствително ще се повишат.

В неделя, 26 февруари, и в понеделник, 27 февруари, ще преобладава облачно време, на места, повече през втория ден, ще превали слаб дъжд. В източната половина от страната все още ще има силен югозападен вятър и ще бъде топло. От запад ще започне понижение на температурите.

Във вторник, 28 февруари, вятърът ще се смени с изток-югоизточен и ще е предимно слаб.

На 1 март, сряда, има повишена вероятност за валежи. Вятърът ще стане североизточен и понижението на температурите ще продължи, информира синоптикът Марияна Попова.