0

В съответствие с Конституцията държавният глава Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание. След като премиерът Николай Денков подаде оставка, партиите отново трябва да минат през процедурата за връчването на мандат от президента Румен Радев. 

Сегашният кабинет ще продължи да изпълнява функциите си до избиране на ново такова. Първия мандат за съставяне на правителство ще бъде връчен на коалицията с най-много гласове на последните избори - ГЕРБ-СДС, след тях са ПП-ДБ, а третата е по избор на президента. Ако не успеят да сформират кабинет, президентът ще трябва да назначи служебно правителство до насрочването на нови избори. 

На 11 март, понеделник, на „Дондуков“ 2 президентът ще приеме:
 
От 9.30 часа представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС;
 
От 11.30 часа представители на парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична България“;  


 
От 14.00 часа представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“.
 

На 12 март, вторник, президентът ще се срещне с:    
 
Представители на парламентарната група на Възраждане от 9.30 часа;  
 
Представители на парламентарната група на „БСП за България“ от 11.30 часа;  
 
Представители на парламентарната група на „Има такъв народ“ от 14.00 часа.


"Явно страстите се нажежават и не е ясно дали лидерите на партиите от коалицията в оставка блъфират за предстоящо удължаване на съвместното управление, дали мобилизират своите избиратели за нови избори", посочи вчера Радев. 

По думите на президента в момента самите коалиционни партньори са объркани, което си проличава от техните реакции за гласуваната оставка на кабинета.

Въпросът е ще се стигне ли до ротация и разбирателство в сглобката най-сетне, тъй като предстои ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да проведат преговори за параметрите на мандата.