0

Д епутатите ще получават парите си по банков път, но спорните 2/3 от заплатата, които са допълнителните им възнаграждения за съветници, сътрудници и комисии, ще се получават по банков път само ако председателите на парламентарните групи решат това. Текстът бе предложен като промяна в правилника за 47-ото НС от Андрей Гюров, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната". Предложението е в три точки, които бяха гласувани отделно.

За първото - парите да се получават по банков път - гласуваха 131 депутати, против нямаше, въздържали се - 29. Второто, което е 2/3 от парите да се изплащат по банков път, бе отхвърлено, макар и гласувано два пъти - последният резултат, 67 "за", 42 "против", 52 въздържали се. А последната редакция - парите да се превеждат само по решение на парламентарната група, бе прието със 133 "за", против няма, 22 въздържали се.

Темата стана дискусионна след като депутат от управляващата коалиция обяви, че няма банкова карта и настоя да получава заплатата си на ръка. Ден по-рано временната комисия за изработване на проект на правилник за организацията и дейността на парламента отхвърли идеята възнагражденията на депутатите да се изплащат само по банков път.