0

Н аказателното постановление, с което през месец юни 2020 г. беше наложена имуществена санкция на издателство „Византия“, пуснало на пазара „Под игото на съвременен български език“, беше окончателно потвърдено от Административен съд - София-град. Глобата, която по закон варира, е между 2000 и 20 000 лв.

В края на 2019 година, след вълна от обществено недоволство, дирекция „Авторско право и сродните му права“ се самосезира и установи значителен брой промени в романа „Под игото“, издаден с наименованието „Под игото на съвременен български език“, без издателят да е получил необходимото по закон разрешение за това на Министерството на културата, предвидено в чл. 34 на Закона за авторското право и сродните му права. В осъвременения вариант на „Под игото“ са заменени над 6000 думи, използвани от Патриарха на българската литература Иван Вазов. Така „гологлав“ бе сменена с „без калпак“, „глъчка“ с „гласове“, „чемшир“ с „вечно зелено дръвче“, „ятаган“ със „сабя“, „душмани“ с „омразни врагове“, „бей“ с „феодален владетел/кмет“ и др.

Вследствие на това бе издадено и наказателното постановление, което първоначално обаче бе отменено от Софийския районен съд с решение от пролетта на миналата година. Сред мотивите тогава беше заключението, че сега действащият Закон за авторското право и сродните му права не се прилага по отношение на „Под игото“, тъй като срокът на закрила е изтекъл. „Министерството на културата успешно обжалва решението на първата инстанция. АССГ постанови ново решение, с което потвърди издаденото от заместник-министъра на културата наказателно постановление“, коментират от ведомството на Атанас Атанасов.