0

О тделението по Съдебна медицина в Бургас може да затвори, ако не се намери решение на проблема с телата на бежанците с неустановена самоличност. За това алармира пред БГНЕС единственият съдебен лекар за Бургас и за Ямбол Галина Милева.

„Проблемът е, че в бургаската съдебна медицина има прекалено много тела на покойници и най-вече на бежанци, станаха днес девет. Основно са починали вследствие на измръзване или от сърдечна недостатъчност”,посочи д-р Милева.

По думите й хладилниците в бургаската морга са общо девет и в момента не достигат.

„Хладилниците са адски недостатъчни, вътре телата са по два броя, нямаме вече никакво място за повече починали. При тази ситуация нямам вариант да приемам повече, а бежанците непрекъснато се увеличават, непрекъснато минават границата. Ето преди малко имаше представител на алжирското посолство, разпознаха един от тях без документи”, обясни съдебният лекар.

В отделението по Съдебна медицина работи един съдебен лекар и един специализант.

„При тази ситуация има и друг вариант - всички ги пускам в отпуск и затварям отделението! Настояваме прокуратурата с делата, които са приключили или почти приключили да се издадат постановления за служебни погребения”, казва съдебният лекар.

От прокуратурата в Бургас свикват спешно заседание на всички прокурори от областта. Ще се направи анализ на приключилите дела и ще се вземе решение за починалите бежанци, които не могат да бъдат идентифицирани да се издават постановления за служебни погребения.