0

Н овината на деня: Слави Трифонов обяви, че партията му ИТН излиза от управленската коалиция и зарина премиера Кирил Петков с упреци. Съпредседателят на ПП на свой ред отвърна, че властта е на път да стартира план „Б“, предвиждащ правителство на малцинството. А за капак изнесе пикантни подробности около раздора помежду им. Но какво следва от тук нататък след разпада на четворната коалиционна дружба и може ли това да се случи?

ПП разполага с 67 депутати, БСП има 26, а ДБ – 16. Това прави подкрепа от 109 гласа в парламента, а за стабилно управление, което да може да приема важни решения, като актуализацията на бюджета са нужни-121. Това означава, че на управляващите им трябват още 12 депутати за минимално мнозинство.

И макар че БСП и ДБ на мига дадоха знак, че застават зад Кирил Петков и неговото правителство въпреки раздора, ако

той иска да продължи да е премиер, ще трябва да си осигури подкрепата на ГЕРБ, ДПС или „Възраждане“. А и трете формации са се зачислили към т.нар. опозиция на властта.

Затова най-вероятно е въпрос на време управленскяит мандат да се върне на президента Румен Радев. Той от своя страна е длъжен да завърти рулетката, връчвайки го отново на ПП като първа политическа сила след последните парламентарни избори. При невъзможност Кирил Петков и хората му да формират за втори път правителство, Радев ще трябва да връчи мандата на втората сила, която е ГЕРБ. А ако и тя се провали в сглобяването на кабинет, мандатът ще отиде при някоя от останалите парламентарни формации по избор на държавния глава. При трети пореден провал, президентът ще трябва да сформира временно правителство и да насрочи предсрочни избори. Ако се доверим на нагласите на политическата сцена и елементарната логика, третият вариант е най-вероятен. С други думи май намирисва на предсрочни избори!