0

"Обезпокоени сме от факта, че пет месеца правителството няма управленска програма, а действията му са хаотични". Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в доклада си по време на откриването на Деветия конгрес на синдиката, в който членуват 300 000 българи. На форума, който е двудневен и трябва да избере ново ръководство, прозвуча отчетен доклад и основните цели, които си постави занапред синдикатът.

Пламен Димитров изрази тревогата си, че Планът за възстановяване и устойчивост беше преработен без задълбочен диалог, а бележките на бизнеса и синдикатите бяха оставени без последствия, отправи критики синдикалният лидер.

Той посочи предизвикателства като пандемията от COVID-19, войната в Украйна и газовата криза. Тепърва ще се разработват стратегия по доходите и енергийна стратегия, посочи Димитров, като допълни, че всичко това крие сериозни рискове в условията на война. Икономическите санкции за Русия имат бумерангов ефект, предупреди той. 

Синдикатът си постави за цел през 2027 г. средната работна заплата да достигне 3100 лв., а минималната да стане 1700 лв., колкото е сега средната. Според КНСБ това може да се постигне с ръст на работната заплата средно с 17-18% на година.

Относно пенсиите целта на синдиката е ежегодното им увеличаване с 15% и ръст на приноса на всяка година ефективен стаж, за да се постигне коефициент на заместване на дохода на ниво не по-малко от 65% от последната заплата, която е получил пенсионерът.

КНСБ ще държи и на реформи в данъчната система за намаляване на социално-икономическите неравенства, като си поставя за въвеждането на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, 15% данък върху дохода и намаляването на ДДС на 15%. Синдикатът ще работи за бъдеща устойчива индустриална политика, основана на инвестиции, на плавен зелен преход, така че предприятията у нас да станат конкурентни в нисковъглеродна индустрия, очерта още задачите пред КНСБ неговият досегашен председател.