0

Д епутати, бивши министри и симпатизанти на ГЕРБ се събраха на протест пред Министерския съвет. Те протестират срещу задържането на лидера Бойко Борисов и другите знакови кадри на партията. Преди демонстрацията, част от тълпата протестира и пред сградата на Главна дирекция "Национална полиция".

Бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков" са блокирани, пред сградата на Министерския съвет е разположен полицейски кордон. Поддръжниците бяха разположени в целия "Триъгълник на властта", но се насочиха към МВР. Протестиращите настояват Борисов да бъде освободен незабавно, обвинявайки ръководството на МВР в полицейски произвол. 

По-късно демонстрантите, които скандираха "Оставка" пред силовото ведомство, се преместиха пред сградата на парламента, защото министър Бойко Рашков е вътре заради парламентарен контрол.

Сред тях могат да се отличат Томислав Дончев, Христо Терзийски, Цвета Караянчева, Десислава Атанасова, Екатерина Захариева и други познати от ГЕРБ лица. Още депутати се придвижиха от Народното събрание към Министерския съвет.

"Ние си докарахме едни неуки хора от Харвард. Тази държава я правихме ние, които живеем тук. Всичко е правено от нашите ръце, новата власт дойде на готово. Тази наглост вече минава всякакви граници", заяви бившият министър на културата Вежди Рашидов. "Една година Бойко Борисов ходи по следствия и дава показания. Едно доказателство срещу него няма", каза още той.

"Да допуснеш да бъде арестуван лидерът на опозицията е по-трудно да си го представиш, отколкото да бъде арестуван министър-председателят. Гласът, който трябва да задава неудобни въпроси, който трябва да намира кусури на властта - в ареста. Това демокрация ли е? Днес сме тук, за да покажем, че не ни е страх. Колкото повече ни удрят, толкова по-силни и повече ще ставаме", заяви пред протестиращите заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Според него вчерашният арест на бившия премиер Бойко Борисов, който прекара нощта в Главната дирекция "Национална полиция", е начин за разправа с опозицията. По думите му, МВР се използва за "тънки политически сметки" от страна на управляващите.

"Лидерът на опозицията е в ареста. Така ли изглежда модерна и демократична България, за която млади хора претендираха, че ще се борят, че ще донесат промяна и ще донесат западния модел? Донесоха ли ни нещо добро? Виждаме какво се случва, когато властта попадне в едни нелегитимни хора", взе думата и Георг Георгиев.

Деница Сачева обясни пред протестиращите, че ГЕРБ не се страхува. "Най-цинично беше изказването на премиера във Facebook, че никой не е над закона, а самият той е нарушил Kонституцията. Тук сме, за да кажем, че не ние страх", подчерта депутатката.

"Колко е цената на тока, цената на газа, цената на хляба, къде са компенсациите за фирмите? Всичко ще правим форсмажор. Оставка", каза пред симпатизантите депутатът Костадин Ангелов.

Цвета Караянчева съобщи, че членове на ГЕРБ вече са разговаряли с европейските институции и очакват подкрепа от тях.

Депутатът Александър Ненков пък припомни вдигнатия юмрук на президента Румен Радев от протестите пред лятото на 2020 година.

"Точно когато трябваше да покажем на света, че сме европейска държава, това не се случи. Мен ме е срам, че в този кабинет има министър-председател, който е срам и позор за българската държава, и един президент, който наруши Конституцията и направи всичко възможно държавата да бъде разделена", заяви Ненков.

Снощи късно вечерта бившият премиер Бойко Борисов беше изведен с полицейска кола от къщата си в Банкя. Преди това в дома му имаше обиск. Борисов е задържан за 24 часа. Сред задържаните са още Владислав Горанов и медийният съветник Севделина Арнаудова.