0

Т ри безплатни дни, обвени за официалното откриване на обновения зоопарк в Стара Загора, доведе хилядно множество край клетките с над 400 животни в западния край на парк „Митрополит Методи“.

Потокът тръгна в петък заранта и до затварянето на вратите  към 19,00 часа от там преминаха над 5 000 мъже и жени с децата си. В събота потокът започна още от 7,00 часа. Образуваха се километрични опашки, а полицаите едва смогваха да регулират движението, за да отворят възможност за официалните гости.

За откриването водосвет за здраве и благополучие отслужи старозагорският митрополит Киприан, след което започна пъстра програма с участието на танцьори и певци от общинският фолклорен ансамбъл „Загоре“, малките таланти от вокална  ДФА „Траянци“ при Център за подкрепа и личностно развитие и вокална студия  „Розов свят“ при НЧ „Св. Климент Охридски – 1858“. Специална демонстрация представиха и от прабългарската школа „Бага-тур“, чийто аул се намира на територията на зоопарка.

Ремонтът, на стойност 4,2 млн лева, стартира в началото на октомври 2019 година и трябваше да приключи в рамките на 360 календарни дни, но по ред причини се провлачи във времето. В социалните мрежи кметът на Стара Загора Живко Тодоров обяви, че забавянето е от близо 4 месеца, като за всеки ден закъснение изпълнителят ще бъде санкциониран с 2 200 лв.

Откриването беше допълнително отложено заради процедурата по издаването на лиценз от МОСВ. Документът беше подписан от екоминистъра Борислав Сандов на 14 юни.

Средствата за реализация на мащабния проект бяха осигурени чрез заем от Фонд за устойчиви градове като от общата сума 2 477 964 лв. са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на Оперативна програма „Региони в растеж“.Гратисният период за кредита е до 18 месеца, а срокът за цялото връщане е 10-годишен.

Проектът на apx. Πeтъp Kиpяĸoв и eĸип предвижда след ремонта и реконструкцията зоопаркът да отговаря на всички нормативни изисквания за подобни обекти. Проектантите включиха в разработката си събаряне на компрометираната стара административна сграда и изграждане на нова на две нива, нови пешеходни алеи и тоалетните за посетители, както и увеличаване на функциониращите площи за животни. В първата година след реконструкцията ще са необходими до 1,5 млн.лв. от бюджета на общината за издръжката му, но в следващите години обектът ще се самоиздържа, се казва още във финансовата обосновка. Въпреки инфлационните процеси засега входът за възрастните остава по 2 лева, а за децата от 7 до 18 години е левче, коментира директорът д-р Ивелина Илиева.

Зоопаркът в Стара Загора е създаден през 1957 и е вторият в страната, след Софийския. Повече от 60 години, на площ от 70 дка, в него могат да се видят над 400 животни от 80 вида, от почти всички континенти.

В момента служителите наблюдават с интерес как се развиват отношенията между пристигналата от варненския зоопарк лъвица Косара и местния самец Симбанджи с надежда ухажванията им да приключат до 4 месеца с потомство. 11 –годишната варненка остана сама след смъртта на спътника си Симба, а връзката между тях даде три лъвчета през 2013-а. Старозагорецът Симбанджи, който е роден в пътуващ полски цирк, доста време съжителстваше с лъвицата Стела, но така и не успяха да стигнат до потомство. Докато вървяха ремонтните работи на бял свят се появи потомство от кафявите мечки Диана и Белла. Трите невръстни отрочета се появиха на бял свят преди броени дни.

Очаква се скоро от зоопарка в Бургас тук да пристигнат две кенгура, а от Кенана в Хасково да се завърнат два от „командированите” там тигри. През април броят на дивите животни в зоопарка се увеличил с една козичка от семейството на козирозите и две лами. Преди около месец с наследство се сдоби и семейство маймуни от вида Зелена морска котка, които са в Стара Загора от 2016-а година.